HTML

Pénzkapu

Ha már nagyon eleged van abból, hogy sose jössz ki a fizetésedből, és/vagy vállalkozóként kevés az árbevételed. Receptek, amikre sose gondolnál...

Nézz be a hasonló nevű honlapra is!

Címkék

Címkefelhő

Nekünk így is jó? – II. Te melyik csoportba tartozol?

2013.11.30. 17:03 penzkapu

Az első rész linkje:

http://penzkapu.blog.hu/2013/11/30/nekunk_igy_is_jo_i_a_kocsmak_tanulsaga

 

Sajnos Magyarország lakóinak többsége a harmadikba. Ennek részben történelmi okai vannak. A hatalomnak mindig az volt az érdeke, hogy a pesszimizmust elültesse az emberekben. Ez alól az elmúlt húszegynéhány év kormányai sem kivételek. Időnként ugyan kipréselnek magukból némi optimistának tűnő szöveget, de ez csak álca. Olcsó kampányfogás.

A rossz hír, hogy aki folyton panaszkodik, azon nem lehet segíteni, mert igazából nem is akarja. Ő az, aki visszahúz, ha ki akarsz mászni a mocsárból. Tetszik neki az áldozat szerep. Megszokta. Kényelmes.

Legalábbis kényelmesebb, mint a változással járó kényelmetlenségek. Egész addig, míg nem ég a ház. Ezt fejezi ki a népnyelv a „nekünk Mohács kell” mondással.

A kettes csoportnak íródik a blog meg a honlap. Azoknak, akik még nem adták fel a reményt. Akik élni akarnak, nemcsak vegetálni. Mert igenis lehetséges! Ha érdekel. Ha akarod. Ha legalább adsz magadnak egy esélyt.

Azért dolgozom, hogy aki nem tudja, hol keresse a segítséget, az is hozzájusson. Szűk ez a réteg, és erősen hat rá a harmadik csoport visszahúzó ereje.

Csak annyit kérek tőlük, hogy legalább jelezzenek vissza. Hogy lássam, érezzem, érdemes-e időt, energiát áldozni erre a projektre. Akad-e még, aki itthon szeretne boldogulni, de nem tartozik a „felső tízezerbe”?

Fogy a türelmem és az erőm. Nem óhajtok széllel szemben p…ni. Elég sok mindent raktam már le az asztalra, úgyhogy elhiheted: tudok más elfoglaltságot is magamnak.

Ha nem tartasz rá igényt, nem erőltetem, hogy kitalálj a taposómalomból! Várd a segítséget továbbra is felülről! Csak nehogy az derüljön ki, hogy a sült galamb nem mese, hanem nagyon is létezik! Vígan repül és szó szerint magasról tojik a fejedre.

Szóval ideje megválaszolni a címben feltett kérdést. Mert – ahogy Zorán énekelte – „jobb nem is jár, ha nekünk így is jó”.

 

A jó hír, hogy fizikailag nem fáj, ha átlépsz a kettes csoportba. Úgyhogy emeld föl a hátsó feled, és mozdulj, amíg nem késő!!! Mert akkor már fájni fog. Nem kicsit. Nagyon.

Szólj hozzá!

Nekünk így is jó? – I. A kocsmák tanulsága

2013.11.30. 17:00 penzkapu

Direkt volt a hosszú szünet. Kíváncsi voltam, hiányzik-e valakinek a blog. Úgy látszik, nem. Pedig voltak olvasók. De hozzászólás, vélemény, kérdés, javaslat nulla! Csak a közöny.

Kedves Olvasó! Neked, Nektek készülnek a bejegyzések! Nem a magam kedvéért. Azért, hogy élhetőbbé tegyük Magyarországot. Amelyiknek minden lakosa érzi, hogy „jobban teljesít”.

Szerinted ki fogja ezt megadni Neked? A kormány? Az ellenzék? Nekik már sül a pecsenyéjük. És a Tiéd? Netán Te magad vagy a pecsenye?

Az utóbbi időben felfigyeltem rá, hogy egyre több kocsma húzza le a rolót. Ugye nem gondolod komolyan, hogy azért, mert az emberek egészségesebb életmódra tértek át?

Tudod, ez mit jelent? Ugyanazt, amit Te is érzel magadon: hogy egyre ritkábban ülsz le a haverokkal dumálni. Nincs időd rájuk. Örülsz, ha munka után beesel az ágyba. Örülsz, ha élsz. De élet ez? Vagy őrlődés a (taposó)malomban?

Akarod, hogy megváltozzon a helyzet? Dehogy akarod! Mert különben elfogadnád a segítséget. Tudod, ez a téma három, egymástól markánsan különböző csoportba sorolja az embereket.

Az egyik csoport magától is boldogul. Azért, mert tagjaik egymást segítik. A másiknak szüksége lenne külső segítségre, és el is fogadná, de nem tudja, hogyan kérje.

A harmadik folyton csak panaszkodik. Amikor azt hiszed, javítani akar a sorsán, és segíteni próbálsz neki, bebizonyítja, hogy Te vagy a hülye. Ő persze mindent tud. De sajnos „nincs lehetősége”, hogy kitörjön az áldozat szerepből.

Valóban nincs, mert akkor sem veszi észre a lehetőséget, ha az hangosan dörömböl az ablakán. Azért nem, mert valójában nem a lehetőséget keresi, hanem a „nincs lehetőség” bizonygatásával van elfoglalva.

Te hova tartozol?

folytatás:

http://penzkapu.blog.hu/2014/01/03/nekunk_igy_is_jo_ii_te_melyik_csoportba_tartozol

1 komment

süti beállítások módosítása