HTML

Pénzkapu

Ha már nagyon eleged van abból, hogy sose jössz ki a fizetésedből, és/vagy vállalkozóként kevés az árbevételed. Receptek, amikre sose gondolnál...

Nézz be a hasonló nevű honlapra is!

Címkék

Címkefelhő

Az évszázad receptje

2014.09.20. 20:19 penzkapu

torta.jpgAz előző alkalommal azt ígértem, elárulom, hogyan tudsz úgy zsonglőrködni, hogy minden vevőd elégedett legyen, és Te is élvezd a vállalkozói létet.

Fiatalabb koromban sokat korrepetáltam matematikát. Tanítványaim imádták, ahogy magyarázok! Azért, mert végre megértették. „Ilyen egyszerű a matek?” – mindig ezt volt a végeredmény. Élmény volt számukra. „Aha”-élmény.

Mi volt a trükköm? Egyszerűen hagytam, hogy maguk fedezzék fel a rejtélyeket. Soha nem mondtam el előre a megoldást, mindig rávezettem őket. Úgyhogy most sem lövöm le a poént.

Süssünk, süssünk valamit!

Vegyünk egy nagyon egyszerű dolgot. Rántott húst fogunk sütni. Elnézést kérek a vegetáriánusoktól. Egy olyan ételt választottam, amit mindenki ismer, de azért bonyolultabb, mint a zsíros kenyér.

Minden háziasszony tudja, még a férfiak is, hogyan készül: Kabátot kell adni a husira, és valamilyen zsiradékban megsütni. No akkor most képzeljük el az előadást egy gyakorlatlan pasi szemszögéből! Szerintem elég vicces lesz a végeredmény. Miért is?

Menjünk végig a folyamaton úgy, mintha szakácskönyvből olvasnád a receptet! Csak a legfontosabbakat említem. Első lépés: Hol a húsklopfoló? Vajon melyik szekrényben találom? Oké, ez megvan. Verjél fel egy tojást. Hűha, pont elfogyott! Irány a bolt vagy a piac.

Olajban vagy zsírban süssem, netán kókuszzsírban? Mennyire kell előtte felforrósítani? És még ezernyi kérdés.

Foglaljuk össze

Ismerni kell a receptet. Tudni kell, hol keressük a szükséges háztartási eszközöket. Az nem lehet, hogy mindig más és más helyen. Gondoskodni kell arról, hogy a hozzávalók rendelkezésre álljanak.

Ismerni kell a családtagok ízlését. Nem árt egy kis gyakorlat sem. S persze mindezt előre átgondolod, nem rögtönzöl.

Ráadásul ez még csak egy sima ebédnek egy egyszerű része volt.

Ha a háztartásra mint vállalkozásra tekintesz (sok szempontból az is!), kiderül, hogy rendszerekre építesz. Megvan a bevált, kikísérletezett technológiád (a recept, és az elkészítési mód). Ezt Te fejből tudod, a párod nem biztos.

Megvan a konyhai eszközök rendje. Nem összevisszaság van, mint sokaknál az íróasztalon vagy a műhelyben. Néha még a fejekben is. :-) Rendelkezel egy raktárkezelési rendszerrel (ld. az említett tojást). Ismered a piacot. Tudod, melyik vevőd mit igényel (olaj vagy zsír). És így tovább. A sort a végtelenségig lehetne folytatni.

 

A következő részben nézünk egy „hús-vér” példát a vállalkozók mindennapi életéből.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://penzkapu.blog.hu/api/trackback/id/tr486715309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása