HTML

Pénzkapu

Ha már nagyon eleged van abból, hogy sose jössz ki a fizetésedből, és/vagy vállalkozóként kevés az árbevételed. Receptek, amikre sose gondolnál...

Nézz be a hasonló nevű honlapra is!

Címkék

Címkefelhő

3 dolog, ami csírájában megfojthatja a vállalkozásodat - Bevezető

2014.10.05. 17:21 penzkapu

Kihívás elfogadva

challenge_accepted.jpgMit gondolsz, mik ezek? Azt kértétek tőlem, hogy állítsak össze egy „silabuszt”, - divatos nevén check-list -, amiben összeszedem, mi minden kell egy vállalkozás beindításához.

Elfogadom a kihívást, és úgy gondolom, akkor lesz igazán hasznos a számodra, ha együtt állítjuk össze. Nem kell hozzá sem retekké alakulnod, sem jeges vizes vödör, sőt verselni sem fogunk. Úgyhogy kalandra fel!

Várj, megpróbálom kitalálni, Te melyik 3 dologra gondolsz. Termék, piac, pénz. Hiszen ezek nélkül nincs MIT eladni, nincs HOL eladni, és pénzt csak pénzből lehet csinálni. Te is ezt hallottad valahol. Jól gondolom?

Ezek mind fontosak, de…

Jó, és kiválóan eladható termékeket lehet találni, nem fontos, hogy a Tiéd legyen. Árulhatod másét is. Piac mindig van. Mikor összeomlik, akkor is. Sőt, olyankor a legjobb! A legnagyobb lehetőségek ilyenkor adódnak.

És mi a helyzet a pénzzel? Pénzt lehet nyomtatni, ezt Te is tudod. Mi kell hozzá? A bankok, az állam és Te. Ma már a csapból is ez folyik, nem csupán az egyetemen tanítják.

Elárulom: a bankok és az állam nem szükségesek hozzá. Te annál inkább! Úgy gondolod, ez pénzhamisítás? Bizonyos értelemben a mostani pénz a hamis. A legtöbben ebben kapják a fizetésüket. De mivel nem is tudnak róla, ezért védekezni sem tudnak a turpisság ellen.

Később elárulom, hogyan tudsz legálisan pénzt „nyomtatni”, de csak akkor, ha valóban érdekel.

 

A következő részekben megosztom Veled az én verziómat. (Itt az első fojtogató.)

 

Szólj hozzá!

Címkék: vállalkozás vállalkozás-gyilkosok check-list

Nemcsak a húszéveseké... a vállalkozás!

2014.10.04. 16:30 penzkapu

Folytatjuk az előző részt. Most a nagypapa van soron.

Vajon hány vevőt tudsz kiszolgálni?

Neked mekkora vállalkozási tapasztalatod van? Elég bölcs vagy ahhoz, hogy ismerd a fizikai korlátaidat? Nem versenyezhetsz egy nonstop működő céggel. Pedig ha jó a terméked vagy szolgáltatásod, akkor vélhetően a vevőid állandó nyitva tartást igényel(né)nek.

Nem mondhatod nekik, hogy „Záróra!”, miközben hosszú tömött sorokban állnak az üzleted előtt.

Netán visszavonulnál, hogy kedvenc időtöltésednek hódolhass? Mondjuk egy laza, négyórás munkahét még belefér, de semmi több!

Nem arra gondolok, hogy naphosszat a lábadat lógatod vagy ülsz a napozóágyban. Továbbra is aktív életet élsz, de elmenekülnél az üzletfejlesztés mindennapi „nyűgei” elől.

 

Foglaljuk össze az eddigiek lényegét:

Te milyen vállalkozást szeretnél?

  • Olyat, ahol viszonylag kevés a vevő, és kényelmesen ki tudod szolgálni őket? Sok munka, kevés vevő, kis haszon. Ezt én E-típusú vállalkozásnak hívom. Miért épp „E”? Ez még egy darabig hadd maradjon titok!
  • Lehet, hogy C1-es típusút. Sok munkával sok vevőt akarsz, és elfogadható mértékű hasznot.
  • Vagy inkább azt szeretnéd, ha kevés munkával tudnád sok vevő szükségleteit kielégíteni, azok legnagyobb megelégedésére? A haszon pedig felülmúlná a képzeletedet? Ez a C2!
  • Esetleg már belefáradtál, és legszívesebben egy szál vevőse látnál? Foglalkozzon vele a céged menedzsmentje, Te pedig megelégszel az irányítással! Ez egy tipikus „B”.

 

Nemsokára fény fog derülni a betűk jelentésére. Most az a lényeg, hogy gondolkozz el azon, Neked melyik a szimpatikus? B? C? E? Ha C, azon belül C1 vagy C2?

Később ugyan bármikor változtathatsz, de tudd, hogy alapvetően a mostani döntésed fogja a következő éveid eredményességét meghatározni.

Bármelyik mellett döntesz, az a Te számodra mindenképpen rengeteg munkával jár az első években. De idővel egyre jobban „kiszervezheted” magad.

Míg gondolkozol, a következő alkalommal megnézünk egy ellenőrző listát (check-list), aminek ismerete nélkül jobb, ha nem is kezdesz vállalkozásba.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: vállalkozás Hány vevőt tudsz kiszolgálni? Milyen vállalkozást szeretnél?

Szex és Vállalkozás

2014.10.04. 16:23 penzkapu

Hölgyektől előre is elnézést kérek. Van egy elég durva, de a lényeget jól kifejező történet a témában.

Négy bika áll a dombtetőn. Apa, fia, nagyapa és dédapa. A völgyben tehenek legelésznek. Megszólal a fiú:

-      Rohanjunk le, és cserkésszünk be egyet!

Apja nyugalomra inti:

-      Nem fiam, szépen lesétálunk, és mindet becserkésszük.

-      Majd feljönnek ők, ha akarnak valamit – szól a nagyapa.

-      Ajaj, már jönnek is. Meneküljünk! – javasolja a legidősebb.

 

De hogy kerülnek a bikák a boltodba?

Vevőiddel ha nem is ilyen jellegű, de kölcsönösen előnyös üzleti kapcsolatra törekszel. Szeretnéd az igényeiket maximálisan kiszolgálni, és szeretnéd, ha ők ezt megfelelő anyagiakkal honorálnák.

Előfordult már Veled, hogy úgy érezted magad, mint a legfiatalabb bika a történetben? Amikor apait, anyait beleadtál, mégis alig sikerült egy-két vevőt becsábítani az üzletedbe.

Ha szerencséd van, és jobban megy a „bolt”, elképzelhető, hogy látástól vakulásig robotolsz. Ugyan sok vevőd van, és aránylag jól megélsz, de egy csöpp szabadidőd sem marad. Se magadra, se a családodra.

Egy ereje teljében lévő bikára hasonlítasz, miközben elfelejted, miért is kezdtél vállalkozásba.

 

A következő részben megvilágítjuk az idősebb generációk szemléletét.

Szólj hozzá!

Címkék: szex vállalkozás

süti beállítások módosítása