HTML

Pénzkapu

Ha már nagyon eleged van abból, hogy sose jössz ki a fizetésedből, és/vagy vállalkozóként kevés az árbevételed. Receptek, amikre sose gondolnál...

Nézz be a hasonló nevű honlapra is!

Címkék

Címkefelhő

1. Mire tanít a baracklekvár?

2013.07.24. 15:04 penzkapu

Egy bűvészmutatványra. Arra, hogyan csináljunk a „semmiből” valamit. Télen nem terem gyümölcs, mégis ehetünk, ha elraktuk. Igaz, hogy konzerv, de azért jó, hogy van.

Jó, persze, nem a semmiből csináltuk, hanem átcsoportosítottunk. Amikor volt, egy részét lecsíptük és elraktuk arra az időre, amikor majd nem lesz. Vajon ha kevés barack terem, akkor is rakunk el? Vagy ilyenkor mindet elfogyasztjuk?

Ez csupán tőlünk függ. Ha szeretjük a viszonylagos kiszámíthatóságot, akkor mindig megtehetjük, hogy átcsoportosítunk későbbre. Nyilván így most kevesebb marad, de ez még mindig jobb, mint a későbbi semmi.

Ha szeretünk izgalmasan élni, akkor nem muszáj átcsoportosítani. Majd csak lesz valahogy. Hiszen „úgy még sose volt, hogy valahogy ne lett volna”. De akkor érjük be azzal, ami akkor lesz!

Ez tényleg ennyire egyszerű! Tudom, hogy bonyolultabbra számítottál, de a barack nem járt iskolába, úgyhogy csak ilyen egyszerűen tud minket tanítani.

Érdemes a jövővel számolni és felkészülni rá, mert előbb-utóbb itt lesz. Hamarabb, mint gondolnánk. Az a „büdös kölök” hipp-hopp 18 éves, mi meg lassacskán készülhetünk a nyugdíjas korra. Ha időben átcsoportosítottunk. De ha nem, akkor is eljön. Csak a nyugdíjat nem fogja magával hozni.

Amikor fizikailag jobban bírjuk, vagy ha több időnk van dolgozni, akkor érdemes belehúzni és a munkabíró képességünkből készíteni némi „konzervet”. Hogyan? Igyekezzünk meglátni a lényeget! Hogyan készül a baracklekvár?

1. Rengeteg időt és munkát rakunk bele, pedig helyette nézhetnénk mondjuk a kedvenc sorozatunkat – ki-ki helyettesítse be a legjobb időtöltését. Ez volt a dolog ráfordítás része.

2. Semmi garancia nincs rá, hogy nem penészedik meg. Ha igen, akkor fölöslegesen dolgoztunk. Kidobott idő, kidobott munka. Bizony, a konzerválás kockázatokkal jár! De szerencsére megtanulhatók azok a módszerek, amikkel ez jelentősen csökkenthető.

3. Most pedig nézzük a hozamot! Hideg téli estéken a kandalló mellett ülve felidézhetjük, milyen érdekes volt a szappanopera 158. része, amikor a főhős... Vagy pedig kenhetünk egy lekváros kenyeret. (Sőt, közben akár felidézhetjük a lekvárfőzés emlékeit is.)

Az alapötlet ugyanúgy alkalmazható az általában vett munkára. Valamibe bele kell rakni, ami eláll - azaz később is fogyasztható. Ez nyilván sok ráfordítással és – az azonnali fogyasztáshoz képest - bizonyos kockázattal jár -, de hozama is lesz.

Ebben a példában ugyan csak átcsoportosítottunk a jelen és a jövő között, de már ez is eredmény: Ugyanis megcsináltuk a „lehetetlent”. Télen nincs gyümölcs, ennek ellenére ehetjük. Azért ez mégis valami, igaz?  

 

A következő részben ennél tovább lépünk: Érik a szőlő…

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://penzkapu.blog.hu/api/trackback/id/tr735423113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása