HTML

Pénzkapu

Ha már nagyon eleged van abból, hogy sose jössz ki a fizetésedből, és/vagy vállalkozóként kevés az árbevételed. Receptek, amikre sose gondolnál...

Nézz be a hasonló nevű honlapra is!

Címkék

Címkefelhő

6. Sajátnak hitt bérelt kiadás

2013.08.08. 15:11 penzkapu

A másik tényező, ami az anyagi elúszást okozza, a sajátnak hitt, de valójában bérelt kiadás. Mit értek ezalatt? Lássuk:

Jellemzően mire adsz ki pénzt? Vásárolsz vagy bérelsz? Mibe, hogy kiadásaid nagy része bérleti díjra megy el, miközben nem is tudsz róla?

Az lenne a legjobb, ha minden, amire szükséged van, a saját tulajdonod lenne. Ez egy kiló almánál nyilván működik, de a repülőnél, amivel mondjuk Párizsba utazol (ha utazol egyáltalán) meg nyilván nem. Sok-sok évbe telne, amíg a repülőgép ára visszatérülne a megspórolt jegyárakból.

A saját autó és a saját lakás valahol a kettő között van. Az előző rész 2. pontja alapján hosszú távon ezeket is érdemes inkább megvenni, mint bérelni. Az a kérdés, hogy ez a hosszú táv mit jelent a Te számodra? Rövidebb, mint az életed vagy hosszabb? (Ha örökké élsz, bevállalhatod a repülőt is :-))

A problémát az okozza, hogy ezeket nem tudod azonnal megvenni, mint egy kiló almát. Előbb össze kell gyűjteni a rávalót, viszont addig is kiadást jelent. (Pl. közlekedni és lakni addig is kell.)

Amíg nincs saját, marad a bérlés. Két szempontot kell szem előtt tartanod:

  1. Törekedj rá, hogy minél hamarabb meg tudd venni.
  2. A bérleti díj minél kisebb legyen.

Ennek a bejegyzésnek a terjedelme nem teszi lehetővé a bővebb kifejtést, de vannak pdf fájlok, ahol ezt jobban részletezem. Tartalmaznak konkrét, általad is megvalósítható ötleteket. Elkérheted őket.

Amire nem gondolsz, hogy amikor hitelt veszel föl, akkor – ahogy az előző rész 5. pontjában szerepelt – akkor is bérelsz, méghozzá pénzt. Ez jelentősen drágítja a bulit.

A hitelnél ugyanis befigyel a kamatos kamat, ami hosszú futamidő (20-25 év) illetve magas kamat esetén nagyon-nagyon durva tud ám lenni! Lakásnál a felvett hitel összegének két- vagy háromszorosát, hitelkártyánál akár még ennél is többet kell visszafizetni.

Ami csak akkor gond, ha a fizetésed nem emelkedik megfelelő mértékben. Most épp ilyen időszakot élünk. Ilyenkor van az az eset, amikor megköszönjük a banknak a kívánt holmik megszerzéséhez felajánlott segítségét, de nem élünk vele. Különben a „hosszú távon a saját olcsóbb” bölcsességben a „hosszú táv” nagyon meg fog nőni. Akár életed hosszán túlra is.

Így pedig már nem biztos, hogy megéri a „saját”. Akkor hát mi a megoldás? Melyik a járható út?

A következő részben ezzel foglalkozunk.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://penzkapu.blog.hu/api/trackback/id/tr805451347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása