HTML

Pénzkapu

Ha már nagyon eleged van abból, hogy sose jössz ki a fizetésedből, és/vagy vállalkozóként kevés az árbevételed. Receptek, amikre sose gondolnál...

Nézz be a hasonló nevű honlapra is!

Címkék

Címkefelhő

A reklámadó valódi mértéke

2014.10.15. 17:50 penzkapu

A napokban egy fórumon fölvetődött, hogy kinek jó ez az adó. A kisvállalkozásoknak lényegében nem kell fizetni, csak fölös adminisztráció, a könyvelők se örülnek neki, és az államnak se hoz túl sokat.

Vagy mégis?

Mit szólnál, ha azt állítanám (nem állítom, csak hangosan gondolkodom), hogy bizony 10% is lehet a mértéke? Bizonyos esetekben ugyanis a társasági adó alapját meg kell növelni a reklámra fordított összeggel.

Kreáltam egy számpéldát.

Tegyük fel, hogy van 500 ezer forint árbevételed, amiből 300 ezer bérköltség+járulék (ez durván felel-fele arányban oszlik meg a NAV és a Te nettó munkabéred között), 100 ezer üzletkötői jutalék, és 100 ezer reklámadó által érintett reklámköltség. Most az egyszerűbb átláthatóság kedvéért nem számolok az IPA-val, meg Áfával sem.

Ha egy társasági adótörvény szerint adózó vállalkozást nézek, akkor neki a fenti számok alapján 0 a nyeresége, kifizeti a költségeit, és kb. 150 ezret az adóhivatalnak. Marad neki tisztán 150 ezer. Összesen 500 ezer bevétel, 500 ezer kiadás (ebből 150 ezer legálisan a tulajdonos zsebébe).

Ha befigyel a reklámadó, akkor ugyan ebben az adónemben nem fizet egy fillért sem, de a társasági adóalapját meg kell növelnie 100 ezerrel. Tehát a 0 nyereség helyett 100 ezer után kell 10% társasági adót fizetnie, ami 10 ezer forint.
Tehát a készpénzáramlása: 500 ezer bevétel, 510 ezer (300+100+100+10) kiadás. Ami csak úgy lehet,ha lecsíp a fizetéséből.

Ha nem kér számlát, akkor a helyzet még rosszabb, mert amiről nincs számla, az költségként sem számolható el. Tehát eleve 100 ezer nyeresége van, amiből ugyanúgy 10 ezer a társasági adó, csakhogy 90 ezer forintja marad adózott eredményként a vállalkozásban (papíron).

Tehát a készpénzáramlás: 500 ezer bevétel, 510 ezer kiadás, ami eleve mínusz 10 ezer. Ráadásul ehelyett plusz 90 ezret kell kimutatnia. Ez már sehogy nem jön össze.

A lényeg: a reklámadó nem közvetlenül, hanem közvetve, a társasági adón keresztül hat. És az említett példában bizony 10% a mértéke.

Nekem nincs több kérdésem. De ha túl érthetetlen voltam, szóljatok! :-)

2 komment

Címkék: vállalkozás reklámadó mennyi az annyi?

A bejegyzés trackback címe:

https://penzkapu.blog.hu/api/trackback/id/tr186796273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsuzsa Lakatos 2014.10.16. 17:25:57

János, nagyon jó a példád!

Három dolgot emelnék ki:

1. ha FB/Google számlákat nem számoljuk el - de vállalkozóként vagyunk beregisztrálva és van közösségi adószámunk -, akkor 27%-os ÁFA fizetés terhel minket, mert a levonható részt nem tudjuk elszámolni (számla nincs benne a könyvelésben)

2. ha FB/Google-ben magánszemélyként hirdetünk, akkor szintén felszámításra kerül az ÁFA

3. nemcsak a FB/Google lehet problémás, hanem gyakorlatilag egy normál újsághirdetés, bannercsere, barterben egymás reklámozása, konferencián kiállítói részvétel, google display hirdetés engedélyezése, stb.

Gondoljunk bele:

A) Nekünk szükségünk van nyilatkozatra, de a partner nem ad: minket hoz kellemetlen helyzetbe (+10% tao)

B) Nekünk kellene nyilatkozatot adni, és nem adunk, a partnerünket hozzuk kellemetlen helyzetbe (+10% tao)

És ettől üzleti kapcsolatokat lehet befolyásolni negatív irányba.. Sajnos tényleg sokan azzal keresnek meg, hogy a partner nem érti, nem akarja, nem így gondolja, nem akar nyilatkozni, stb. Ezért fontos, hogy legalább alap szinten tisztában legyünk vállalkozóként a reklámadóval és ne menjünk el mellette legyintve, hogy "úgyis csak a nagyokat érinti" - nyilatkozatot a kicsiknek is adniuk-kapniuk kell..

penzkapu · www.penzkapu.hu 2014.10.16. 17:35:07

Zsuzsa, köszönöm szépen a kiegészítést!