HTML

Pénzkapu

Ha már nagyon eleged van abból, hogy sose jössz ki a fizetésedből, és/vagy vállalkozóként kevés az árbevételed. Receptek, amikre sose gondolnál...

Nézz be a hasonló nevű honlapra is!

Címkék

Címkefelhő

Az évszázad receptje

2014.09.20. 20:19 penzkapu

torta.jpgAz előző alkalommal azt ígértem, elárulom, hogyan tudsz úgy zsonglőrködni, hogy minden vevőd elégedett legyen, és Te is élvezd a vállalkozói létet.

Fiatalabb koromban sokat korrepetáltam matematikát. Tanítványaim imádták, ahogy magyarázok! Azért, mert végre megértették. „Ilyen egyszerű a matek?” – mindig ezt volt a végeredmény. Élmény volt számukra. „Aha”-élmény.

Mi volt a trükköm? Egyszerűen hagytam, hogy maguk fedezzék fel a rejtélyeket. Soha nem mondtam el előre a megoldást, mindig rávezettem őket. Úgyhogy most sem lövöm le a poént.

Süssünk, süssünk valamit!

Vegyünk egy nagyon egyszerű dolgot. Rántott húst fogunk sütni. Elnézést kérek a vegetáriánusoktól. Egy olyan ételt választottam, amit mindenki ismer, de azért bonyolultabb, mint a zsíros kenyér.

Minden háziasszony tudja, még a férfiak is, hogyan készül: Kabátot kell adni a husira, és valamilyen zsiradékban megsütni. No akkor most képzeljük el az előadást egy gyakorlatlan pasi szemszögéből! Szerintem elég vicces lesz a végeredmény. Miért is?

Menjünk végig a folyamaton úgy, mintha szakácskönyvből olvasnád a receptet! Csak a legfontosabbakat említem. Első lépés: Hol a húsklopfoló? Vajon melyik szekrényben találom? Oké, ez megvan. Verjél fel egy tojást. Hűha, pont elfogyott! Irány a bolt vagy a piac.

Olajban vagy zsírban süssem, netán kókuszzsírban? Mennyire kell előtte felforrósítani? És még ezernyi kérdés.

Foglaljuk össze

Ismerni kell a receptet. Tudni kell, hol keressük a szükséges háztartási eszközöket. Az nem lehet, hogy mindig más és más helyen. Gondoskodni kell arról, hogy a hozzávalók rendelkezésre álljanak.

Ismerni kell a családtagok ízlését. Nem árt egy kis gyakorlat sem. S persze mindezt előre átgondolod, nem rögtönzöl.

Ráadásul ez még csak egy sima ebédnek egy egyszerű része volt.

Ha a háztartásra mint vállalkozásra tekintesz (sok szempontból az is!), kiderül, hogy rendszerekre építesz. Megvan a bevált, kikísérletezett technológiád (a recept, és az elkészítési mód). Ezt Te fejből tudod, a párod nem biztos.

Megvan a konyhai eszközök rendje. Nem összevisszaság van, mint sokaknál az íróasztalon vagy a műhelyben. Néha még a fejekben is. :-) Rendelkezel egy raktárkezelési rendszerrel (ld. az említett tojást). Ismered a piacot. Tudod, melyik vevőd mit igényel (olaj vagy zsír). És így tovább. A sort a végtelenségig lehetne folytatni.

 

A következő részben nézünk egy „hús-vér” példát a vállalkozók mindennapi életéből.

Szólj hozzá!

Segítség, szétszednek az ügyfelek! – Élet a Katán túl

2014.09.19. 21:48 penzkapu

Avagy ki látott már egyéni vállalkozót közelről?

Valaki kérdezte: A Katán felül milyen lehetőségei vannak még egy egyéni vállalkozónak? Ha humorosan fogom fel a dolgokat, akkor azt mondom:

Kata nincs egyedül. Szeretünk személyneveket rendelni bizonyos adófajtákhoz. Ott van még Tánya és Éva (na jó: EVA) is. Ha már adózni muszáj, legalább tudjuk konkrét személyhez kötni :-)

De viccet félretéve, inkább egy keleti bölcsességre hivatkozom: „Akkor megyünk át a hídon, ha odaértünk.” Mit jelent ez? Azt, hogy mielőtt bonyolultabb adózási módokkal foglalkoznánk, előbb nézzük meg, miért merült fel a kérdés.

Hát már az is baj, ha sok ügyfelem van?

Egy kicsi vállalkozásnak többnyire kétféle problémája van: Ha nincs vevője, és ha túl sok van. „Bár már ott tartanék, hogy alig győzöm a vevőket kiszolgálni! Nekem először is fizető ügyfeleket kell szereznem.” – gondolhatod.

Egy mondás szerint kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond. Ugyanez érvényes a vállalkozásra is.

Vajon miért gond a sok vevő? Ha ezt megérted, akkor az elindulás nehézségei sem lesznek már akkorák.

Biztonsági öveket becsatolni!

Tudsz autót vezetni? Hát repülőt? Láttál már pilótafülkét belülről? Mert én igen. Általában legalább 3 fős. Elöl van két hely a kapitánynak és a segédpilótának, és egy harmadik a navigációs tisztnek. Vajon miért?

muszerfal.jpgMert ugyan romantikus amerikai filmekben azt látod, hogy a csinos utaskísérő mindenféle tapasztalat nélkül beugrik a segédpilóta helyére, de ez a valóságban nem így működik. Nézz csak rá a műszerfalra! Elbírnál vele egyedül?

Üdv a fedélzeten!

Pont ez a helyzet akkor, ha egyéni vállalkozóként hirtelen sok ügyfeled lesz. Azt se tudod, hova kapd a fejed. Az új vevőid miatt megnövekedett számlakupacot ki kéne fizetned, de még nem érkezett meg ezek fedezete. Üzleti tárgyaláson ülsz, de látod, hogy már a harmadik üzenet érkezik egy türelmetlen vevőtől.

Amikor végre hozzájutsz, hogy beszélj vele, emelt hangon von kérdőre, hogy miért nem vetted fel azonnal. Közben épp rohannál a könyvelődhöz, mert tegnap lejárt az Áfa-fizetés határideje. S közben még az óvó néni is keres, hogy belázasodott a gyerek, haza kéne vinned.

A fantáziádra bízom,hogy folytasd a sort. Nap végén, mikor végre ágyba zuhansz, a pokolba kívánod az egészet, és arra vágysz, bárcsak újra visszatérhetnél a régi szép időkre! Amikor még csak pár vevőd volt, és mindegyikkel le tudtál ülni egy jó kávé mellett beszélgetni.

Lehet-e egyáltalán mindezt kezelni? Erre határozott igen a válasz

 

A következő részben elárulom, hogyan.

(Kép forrása: repulomuzeum.hu)

Szólj hozzá!

Címkék: egyéni vállalkozó vevőproblémák

Kata számol

2014.09.18. 17:09 penzkapu

Előző bejegyzésemhez ígértem egy számpéldát.

Jogszabály-értelmezésben elég jó vagyok (főleg, mivel két félév jogot is tanultam az egyetemen). Az adójogszabályokat viszont csak olyan mélységben bújom, amennyire szükségem van rá. Ezért kérem, hogy az alábbiakat ne vedd adótanácsnak. Éles helyzetben feltétlenül konzultálj egy szakértővel!

Lássunk hát egy végletekig leegyszerűsített számolást egy KATA szerinti adózást választó egyéni vállalkozó számára! Szándékosan az előző cikkben említett 6 millió forintos értékhatár átlépésére hegyezem ki.

 Végre beindult az üzlet

Jól megy ugyan a bolt, de eléggé anyagigényes. Minden 100 forint árbevételből 60 forint az anyagköltség. Szándékosan nem számolok nagyságrendileg kisebb költségekkel, pl. számlatömb. Nem számolom a marketingre fordított pénzeket sem, a mondanivaló lényegét nem befolyásolja.

Minden hónapban sikerül eladni 500 ezer forint értékben (ez éves szinten 6 millió). Ebből lejön 300 ezer forint az anyagköltségre, valamint 50 ezer a Katára. Számolni kell – egyszerűség kedvéért árbevétel mínusz anyagköltség módszerrel – 2% iparűzési adóval, ami 4 ezer forint. Marad tehát 146 ezer forint. Ez valahol a mostani (KSH szerinti) nettó átlagbér körül van.

Ez – magunk között szólva – sokkal jobb, mint egy minimálbér, de ha nincs mellette egy jól kereső férj (feleség), van viszont két gyerek, ebből túl nagy luxusra nem telik. (Főleg ha a korábban említett tartalékolási szükségletet is beleszámoljuk.)

Amikor a plusz az mínusz

Tegyük föl, új vevő tűnik fel a láthatáron! Örülünk neki, gondolkodás nélkül leszámlázzuk a kézzel varrt plüssmacit (ki-ki helyettesítse be magának, mit). Aztán mindenkivel elszámolunk. 100 forintból 60 megy az anyagra, 40 az adóhivatalnak Kata, 21 forint 26 fillér Áfa címen (plusz onnantól kezdve csinálhatunk rendszeresen áfa-bevallást is). Továbbá 80 fillér a helyi önkormányzatnak (IPA).

Ez összesen – kerekítve -122 forint. Ami lefordítva azt jelenti, hogy ha abban a hónapban a korábbiakhoz képest plusz 100 ezer forintért sikerült eladnunk, akkor 22 ezer forinttal csökken a korábban megmaradt 146 ezer forintunk. Többet adtunk el, mégis kevesebb maradt! 

Mit tehetünk? Mondjuk azt a vevőnek, hogy jöjjön vissza jövő januárban? Emeljük meg az árat? Én egy harmadik megoldást javaslok: Gondolkodjunk előre. Ezt üzleti tervezésnek hívják, és egy nagyon pici szeletét bemutattam az előző cikkben.

Te mit gondolsz? Érdemes rám hallgatni?

 

1 komment

Címkék: Kata Üzleti tervezés

Könnyű-e Katával táncba menni?

2014.09.18. 16:17 penzkapu

karika.jpg

Hála a média hírverésének, Kata nagyon népszerű lett. Melyik Katáról van szó? Ahogy mondják: „Vigyázat, felnőtt tartalom következik!”

De nem kell semmi rosszra gondolni. A 18-as karika is azért van kint, mert felelős, felnőtt fejjel gondolkodni tudó vállalkozóknak (vagy a fejüket vállalkozáson törő hölgyeknek-uraknak) szól a cikk.

Több, mint 20 éve vagyok vállalkozó. Még az elején elkövettem egy súlyos hibát, amit már nem lehetett korrigálni. Sokba fájt. A tanulságát szeretném megosztani Veletek. Mert a Kata szó szerint ugyanennek a hibának az elkövetésére csábít:

Nem mindig az egyszerűbb a jobb

Katának már a teljes neve is óvatosságra int: „Kisadózó vállalkozások tételes adója”. (A 2012. évi CXLVII. törvényben található meg.) Hűha! Itt minden egyes szóra oda kell figyelni. Lehet, hogy mégsem olyan egyszerű?

A legtöbb embernek a „havi 50 ezerrel minden adót letudok” jut eszébe. Csakhogy vannak buktatók. Egyrészt nem tudsz le minden adót, mert az iparűzésit (IPA) például nem. Ráadásul minden ilyen „egyszerű” adónál el van rejtve egy-egy őt érintő bekezdés a többi adóról szóló törvény szövegében. Ezek könnyen elkerülhetik figyelmedet.

Sokan azért választják a Katát, mert akkor nem kell költségelszámolással bíbelődni. Ez igaz is, meg nem is. Mert vannak olyan más tényezők, amik ezt felülírják. Hogy csak kettőt említsek:

  • A már említett IPA miatt adott esetben mégis szükség lehet rá.
  • Ha fontos Nálad a költségek pontos nyomon követése (márpedig kinek nem az?), akkor is.

Oké, az adminisztráción nem feltétlenül spórolsz, az adón viszont igen. De mi lesz akkor, ha hirtelen megugrik az árbevételed és vele együtt a költségeid? Van akkora árrésed, hogy bírjad?

Mert amíg pici vagy, mindent magad csinálsz, és extra költséged nem merül fel. Ha nagyra nősz, nem jut mindenre időd, kiszerveznél ezt-azt. Csakhogy ez plusz költség, amit az árrésedből kell fedezni. Ráadásul ha pont eközben léped át az éves 6 milliós árbevétel-határt, akkor már a Kata sem havi 50 ezer, sőt belép az Áfa is.

Ezekre jobb előre gondolni, mert a vevőid nem fognak örülni egy hirtelen jött 27%-os áremelésnek.

Sokan nem számolnak vele...

... hogy a nyugdíjba menetelnél („hol van az még?” – közelebb, mint gondolnád!) kisebb összeggel számítanak a Katás évek. Tehát kalkuláld bele azt is, hogy a Katán megspórolt adó egy részét félre kell tenned. Ugyanez érvényes más TB ellátásra is.

De az is szempont lehet, hogy ha beballagsz a bankba hitelt felvenni (tudom, tudom, ez most nem aktuális – bár ki tudja?), a jövedelemigazoláson szereplő szám elég „sovány” lesz.

Nem az volt a célom, hogy elriasszalak. Hanem az, hogy érzékeld: sokkal több tételt kell végiggondolnod a Kata választása előtt, mint gondolnád. Én abban segítek, hogy el tudd dönteni, mikor kell szakemberhez fordulnod. Feltétlenül gyere el a tréningünkre!

Mi hát a megoldás?

Jelen esetben a receptre az van írva: „Kérdezze meg adótanácsadóját, könyvelőjét.” (Vagy ha nincs, sürgősen keressen egyet, míg nem késő!) Apropó: Tudok egyet ajánlani. Egy szimpatikus számpatikust. Ő él-hal azért, ami Neked csak púp a hátadon.

Én most alkotói szabadságon vagyok, ezért pihentetem a vállalkozásomat. De ha beindul, az első utam hozzá fog vezetni. És mivel nagy vállalkozást fogok építeni, sok munkát fogok neki adni. Ezért nagyon el lesz foglalva. Tehát ha konzultálnál vele, keresd meg hamar!

 

Legközelebb arról fogok beszélni, létezik-e egyáltalán olyan, hogy „egyéni vállalkozás”. Vagy már az is társakat kíván? De előtte még mutatok egy számpéldát is.

3 komment

Címkék: adó Kata számpatikus