HTML

Pénzkapu

Ha már nagyon eleged van abból, hogy sose jössz ki a fizetésedből, és/vagy vállalkozóként kevés az árbevételed. Receptek, amikre sose gondolnál...

Nézz be a hasonló nevű honlapra is!

Címkék

Címkefelhő

Alkalmazd a siker titkos formuláját!

2015.03.29. 14:00 penzkapu

pszt.jpg

Egyszer egy keleti bölcset megkérdezett a tanítványa:

-      Mester! Mi a siker titka?

-      Két szó: Jó döntések.

-      Jó, jó, de mi kell a jó döntésekhez?

-      Egy szó: Tapasztalat.

-      És hogyan szerezzek tapasztalatot?

-      Megint két szó: Rossz döntések.

 

Talán ismered a történetet, talán nem. Vajon alkalmazod a tanulságát? Nézzük csak:

Ahhoz, hogy legyenek rossz döntéseid, el kell jutnod odáig, hogy egyáltalán merj döntéseket hozni. Ebben megint – ugyanúgy, mint a kérésnél – a neveltetésünk a ludas. Megtanultuk, hogy csak ritkán hozzunk döntéseket.

Akkor is lehetőleg csak jókat. Csakhogy – ahogy a bölcstől olvashatod- ez nem így működik. Tehát a kiegészített sikerformula:

Döntések -> Rossz döntések -> Tapasztalat -> Jó döntések -> Siker

Hol kezdd? Az elején. Dönts!

(A kép forrása: Internet)

Szólj hozzá!

Óraátállítás

2015.03.28. 10:33 penzkapu

ora.jpg

A XXI. század második évtizedének technikájával a magam részéről akkora blődségnek tartom az egészet! Ezért a mai nap egy ökörködős poszttal jövök (régebbi írásom, kicsit aktualizálva).

Ökörködés ON

Holnap március 29-e, Auguszta és Óraátállítás napja lesz. Utóbbi két táborra osztja az utca emberét (a járókelőket), a Járókra és a Kelőkre. E fontos kérdésben spontán szerveződött nemzeti konzultáció eredménye a következő volt:

Kérdés: Mi a véleménye az óraátállításról?

A kapott válaszokból:

 •         Aki átállít, az állítson bét is!
 •         Ha van átállítás, legyen átfektetés is.
 •         Ha lehet át állítani, akkor lehessen át tagadni is.

 

 •         Ne csak az órát állítsuk át, hanem a percet, sőt a másodpercet is.
 •         Ne az órát állítsuk át, hanem a Napot.
 •         Inkább a térképet állítsuk át! Legyen a térképen is ott dél, ahol az órán.

 

 •         Ne csak óraátállítás legyen, hanem órabe-, ki-, le-, fel-, meg-, el-, rá-, ide-oda-, szét-, össze- és visszaállítás is!
 •         Legyen ára-, ére, íre-, őre-, úra és űreátállítás is.
 •         Lehetne „előre” is állítani az órát, de az önkényuralmi jelkép lenne. Mondjuk inkább azt, hogy „folytatjuk”.

 

Ökörködés OFF

Vigyázz magadra a következő napokban! Mások szervezetét esetleg jobban megterheli az átállás, mint a Tiédet.

 

Szólj hozzá!

A siker összetevői – Kérj!

2015.03.27. 20:09 penzkapu

A kéréssel kapcsolatban 3 dolgot kell tudni:

 1. Ha nem kérsz, nem kapsz. Ha kérsz, talán igen!
 2. Azért nem kérsz, mert félsz az elutasítástól.
 3. Ha kérsz, ki fogsz lógni a sorból.

 

Nézzük sorjában:

1. Ha szeretnél valamit, és ebben valaki segíteni tud Neked, miért nem kéred meg? Csak nyerhetsz vele! Hiszen ha nem kéred, biztosan nem kapod meg. Ha kéred, lehet, hogy megkapod, lehet, hogy nem.

Mi a legrosszabb, ami történhet? Az, hogy ugyanott fogsz tartani, mint kérés nélkül. Tehát konkrétan NULLA veszíteni valód van! Akkor miért nem kérsz?

2. Mert félsz az elutasítástól. Ez alapvetően arra vezethető vissza, hogy az iskolában arra kondicionáltak minket: Csak akkor tegyünk bármit is, ha tökéletesen biztosak vagyunk az eredményben. Ha válaszunk, cselekedetünk abszolút helyénvaló.

A kérés nem ilyen. Annak kétféle kimenetele lehet: igen vagy nem. Ez lebénít minket, mert ilyen helyzetekre nem készített fel az iskola. Meg kell tanulnod kezelni az elutasítást. Megoldás: Gyakorolni kell!

3. A többség nem él ezzel a nagyszerű lehetőséggel. Ezért készülj fel rá, hogy sokan irigyelni fognak érte! Nem azért, mert tudsz kérni. Nem azért, mert felvállaltad mindazt a kényelmetlenséget, ami ennek megtanulásával jár.

Ó nem! Azt senki nem fogja irigyelni Tőled! Csupán az eredményeidet. Számíts rá, hogy amíg tanulsz, addig furán fognak Rád nézni. Ha pedig megtanultad, még furábban. Ki fogsz lógni a sorból. Cserébe viszont az eredményeid sem átlagosak lesznek.

Hadd kérjek Tőled valamit. Tanulj meg kérni! Köszönöm!

Szólj hozzá!

A boldogság nyomában

2015.03.26. 20:09 penzkapu

Időről időre előbukkan a médiában a kutatás, mely a boldogság és az anyagi biztonság közötti összefüggést keresi. Azt sugallja nekünk, hogy boldogok csak akkor lehetünk, ha anyagilag biztonságban élünk.

Nem akarom vitatni a kutatók hozzáértését, csupán egy gyakorlati tapasztalatot szeretnék megosztani. Arról, hogy engem sehogy se fog a munka, ha rossz kedvem van. Jártál már úgy, hogy csak tologatod magad előtt a feladatot? Nem akaródzik belekezdeni.

Eláruljak egy nagy titkot? Jogodban áll most azonnal jókedvűnek lenned! Független attól, hogy állsz anyagilag. Hogyan csináld? Kezdj el mosolyogni! Nem mindig könnyű, de legalább egyszerű. Javaslom, rögtön próbáld is ki!

Meglátod, könnyebben fog a munka is menni. És akkor még talán esélyed is lesz az anyagi biztonság elérésére. Nem hiszed? Elárulok még egy titkot: A pénz a társadalmi viszonyok letükröződése. Ezért először a többiekkel való kapcsolatrendszerednek kell rendben lennie.

Gondolj bele: Ha rosszkedvű vagy, és csak szomorkodsz, várva, hogy a sorsod jobbra forduljon, vajon mennyire fog sikerülni?

Hát nem egyszerűbb, ha megpróbálsz mosolyogni?

Szólj hozzá!

Szerda, a kakukktojás

2015.03.25. 21:51 penzkapu

Szeretem a szavakat, a szójátékokat. Kíváncsi vagyok az eredetükre. Sokszor elgondolkodom, vajon milyen történet áll mögöttük.

Ma szerda van. Szreda, szereda, középsőt jelent. Szláv eredetű. Minek a közepe? Nyilván a hét közepe. Vagyis a negyedik nap kéne legyen. Hol is kezdődik a hét? Hétfőn. Ez egyértelmű. Nézzük tovább:

Kedd. A kettő szóhoz van köze. Harmadik nincs, de van negyedik. A csütörtök. Ez a szó is szláv eredetű, és a néggyel kapcsolatos. Csakúgy, mint a péntek, ami meg az öttel.

A szombat még az Ószövetségben szereplő Teremtés könyvéből ered. Szabbat. Vasárnap pedig a vásárok napja. Illetve a keresztény egyházak Jézus feltámadását is erre a napra teszik. Az orosz nyelv vasárnapja egyértelműen ezzel függ össze – feltámadást jelent.

Rakjuk össze. Fő, kettő, középső, négy, öt, szabbat, vásárnap. Disszonáns.

Tehát kétféle hét van. Az egyik vasárnap indul, a másik hétfőn. A vasárnappal kezdődőnek valóban szerda a közepe, viszont szombatra esik (esne) az utolsó, a pihenőnap. Hacsak nem rögtön pihenéssel indítjuk a hetet!

Hú, hány történet húzódhat meg emögött! Ti mit tudtok róla?

Szólj hozzá!

Ez történt ma

2015.03.24. 20:09 penzkapu

Miről lesz ma szó:

 • egy befektetési lehetőségről,
 • akciós árakról,
 • egy kis marketingről,
 • és némi háztartás-gazdaságról.

 

Ma mászkálós-ügyintézős napunk volt. Akadt némi elintézni valónk Újpesten (a város másik végén), és erre fölfűztük a többit. Mint pl. a temetőt. A szüleim ott vannak eltemetve.

Anyu korán, 1990-ben halt meg, akkor ott laktunk. Hagyományos (nem urnás) sírhely meg ugye 25 év után lejár. Így idén esedékes a hosszabbítása. Akkor már egyúttal megkérdeztük, mennyibe kerül.

Jelenleg 135 ezer forint körül, de lehet, hogy még az idén drágulni fog. Viszont lehet csak 10 évre is hosszabbítani, időarányos díjjal. Apropó: Nem akarsz beszállni Te is ebbe a szolgáltatásba? A tőzsdén keresztül megteheted. Ha megfelelő időben vásárolsz, jó befektetés lehet.

Voltam könyvtárban. Tudtad, hogy a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár folyamatosan selejtez egy csomó jó könyvet? Angol nyelvű ponyvaregényt (jó kifejezésekkel), de akár a hetekkel ezelőtt még a boltok polcain közel háromezerért kapható könyvet is kifoghatsz. Fióktól függően száz vagy párszáz forint darabja.

Van ott egy kitűnő cukrászda is. Nyitásuktól kezdve figyelem őket. Nem véletlenül lettek nagyok. Valamit nagyon jól csinálnak! Többek között rengeteg olyan ötletük volt és van, ami egyedivé teszi őket. Nagy a forgalmuk, pedig magasak az áraik.

Aztán hazafelé elintéztük a heti nagybevásárlást. Mivel a múltkori adagot ügyesen beosztottuk, ezért egy hét helyett másfél hétig tartott ki. Emiatt alkalmunk volt megtapasztalni, hogy bizony komoly gondok lehetnek a vásárlóerővel.

Ugyanis kizárólag 4 illetve 5 nappal ezelőtt csomagolt csirkecomb volt kapható. Igaz, volt ennél pár nappal frissebb szeletelt sertéstarja, 1.730 forintért kilója. A tízdekás Tibi csokit viszont 165 forintért adták.

Szólj hozzá!

Hurrá, megint hétfő! :-(

2015.03.23. 16:39 penzkapu

Tegnap délután a Facebook-on sorban jöttek szembe a kedvenc kutyák, cicák, figyelmeztetve, hogy ma hétfő van. Csak úgy repesett a képük az örömtől! Na jó, vicceltem.

Vajon mit vétett ez a szegény hétfő, hogy a legtöbben ennyire utálják? Játsszuk le:

Reggel beballagsz, főnöktől megkapod a munkát. Nem túl nagy kedvvel hozzálátsz, aztán egész nap elvagy vele. Valahogy csak vége lesz a napnak. Kedden szinte ugyanez.

Szerdára egész jól belerázódsz, csütörtökön már látszik a fény az alagút végén. Pénteken meg már madarat lehet fogatni Veled. Még az is lehet, hogy fizetést kapsz. De hó végén, következő hó elején mindenképp. Hiszen van állásod, van jövedelmed.

Most játsszuk le egy kicsit másképp:

Reggel fölkelsz, teli vagy lelkesedéssel. Megvannak a feladatok. Levelet írsz, telefonálsz, intézkedsz. Mire felocsúdsz, vége a napnak. Másnap kezdődik elölről.

Szerdára kezdesz lelombozódni, hiszen már 2 nap elment, és még semmit nem intéztél. Csütörtökön kezded feladni, pénteken pedig már semmi reményed sincs. Eltelt egy újabb eredménytelen hét. Fizetés nulla, s ha így megy tovább, hó végén, következő hó elején felkopik az állad. Még mindig nincs állásod, sem jövedelmed.

Melyik forgatókönyv tetszik jobban?

Tudom, Téged ez nem vigasztal. Akkor legkésőbb jövő hétfőn nézz be újra!

Szólj hozzá!