HTML

Pénzkapu

Ha már nagyon eleged van abból, hogy sose jössz ki a fizetésedből, és/vagy vállalkozóként kevés az árbevételed. Receptek, amikre sose gondolnál...

Nézz be a hasonló nevű honlapra is!

Címkék

Címkefelhő

A siker összetevői - Kitartás

2015.04.05. 20:53 penzkapu

sohaneaddfel.jpg

Bő két hete elhatároztam, hogy 30 napon keresztül minden nap írok egy-egy blogbejegyzést. A mai a 16. egyfolytában.

Ezen a héten sokat foglalkoztam sporttal – sznúkert néztem a tévében. China Open, Pekingben. Tegnap egy elég érdekes mérkőzés zajlott, az egyik elődöntő. A hazai (címvédő) versenyző és a világranglista 68. helyezettje csapott össze.

Szoros verseny volt, az utolsó játék (frame-nek nevezik) döntött. A kínai sportoló elég rosszul állt. Már nem szerezhetett annyi pontot, hogy utolérje a másikat. Illetve – a sznúkerben azzal is lehet pontot szerezni, ha a versenytársadat hibázásra kényszeríted.

Neki ez volt az egyetlen esélye. 5 hiba kellett neki. Az nagyon sok. Mit gondolsz, mit csinált? Feladta? Szó sincs róla! Először úgy tűnt, hogy csak a közönség kedvéért folytatta a játékot. De nem. Sorban lökte be a golyókat, aztán mikor odakerült a sor, váltott.

Onnantól kezdve arra játszott, hogy ellenfele hibázzon. És sikerült neki! Többször is - hátrányának több, mint a felét sikerült ledolgozni.

Miért írtam ezt? Ez a kínai versenyző nem adta fel. A siker egyik fontos tényezője, hogy soha ne add fel! Vagy másképp fogalmazva:

Mindig eggyel többször állj fel, mint ahányszor elesel!

(A kép forrása: internet)

1 komment

Hallgass a megérzéseidre!

2015.04.04. 16:55 penzkapu

Hiszel benne, hogy működik? Nem? Hadd adjak egy lehetséges magyarázatot:

Minden pillanatban rengeteg információ ér bennünket. Másodpercenként kb. egy Bibliányi zúdul ránk. Tudatos agyunk ennek csak töredékét képes feldolgozni. Vajon mi lesz a többivel?

El nem vész, az tuti! Feltételezhető, hogy az Univerzumnak legalább olyan jó (szerintem sokkal jobb) tárolási módszere van, mint az embernek. Egyre több jel mutat rá, hogy ezeket elő is tudjuk hívni.

Ma este éjszakai buszjáratokkal fogok utazni. Gyerekkoromban fejből tudtam a egész hálózatot (nem volt nehéz). Pár éve annyira átszervezték, hogy meg sem kísérlem megjegyezni.

Megnéztem a BKK utazástervezőjét. Nem mondom, jó játék. Elsőre javasolt egy laza egy kilométeres sétát az első buszig. Pedig tudom, hogy ott a sarkon is megáll egy. Pár paramétert be kellett állítani, mire emberi útvonalat adott.

Aztán eszembe jutott, hogy van nekem egy térképem, ami épp ezt a hálózatot ábrázolja. Igazából arra voltam kíváncsi, hogy van-e átszállásmentes lehetőség. A megfejtéshez azt kellett tudnom, hogy az indulási és az érkezési pontokon külön-külön milyen buszok haladnak át, és hogy ezek között van-e átfedés.

Azt a kérdést, amit egy szoftver segítségével nem tudtam megválaszolni, egy térképpel a kezemben sikerült. Azért, mert egy kupacban összpontosult az információ, átlátható módon.

Amikor megérzésed van, ugyanez történik. Az Univerzum egésze rendelkezik az összes információval. Hogy hogyan szervezi, ma még nem tudjuk. Számára átlátható a rendszer, és a megérzéseden keresztül éppen a kulcsinformációt kapod meg.

Pont mikor egy logikai rejtvénynél rájössz a megfejtés lényegére. Ha megvan a kulcs, onnantól már pofonegyszerű. Életed nagy feladványainál ugyanezt a módszert tudod alkalmazni.

Hallgass hát a megérzéseidre!

Szólj hozzá!

Miért adod oda másnak a fizetésed?

2015.04.03. 21:04 penzkapu

Ahelyett, hogy magadra költenéd?

Azt ígértem, pénteken újra találkozunk.

Hét vége és hónap eleje van. Fizetésnap közeli időpont. Megdöbbentő dolgokat fogok írni. Azt hiszed, magadra költöd a fizetésed, pedig nem! Odaadod annak, aki ellát ennivalóval, fűtéssel, árammal. Aki biztosítja számodra a lakást, a ruhát.

De hát hogy is tehetnél mást? Hiszen ezeket nem Te készíted, vagyis fizetned kell értük. Fontosak számodra, tehát nem nélkülözheted. A fizetésed pedig kevés. Mit csinálj hát?

A gondolatok, amiket most megosztok Veled, nagyon fontosak. Nagy hasznukat fogod venni. És van egy jó hírem! A megértésükhöz pont elegendő az a fizetés, amivel pillanatnyilag rendelkezel.

A fent említett kiadások nem adnak számodra tartós értéket. Egyszerűen elfogyasztod rövidebb-hosszabb idő alatt. Az értük fizetett pénz pedig azokhoz vándorol, akik ezeket létrehozzák. Se pénz, se posztó.

Ráadásul van közöttük olyan, ami előbb-utóbb elromlik, vagy csak kimegy a divatból. Amikor újat veszel belőlük, akkor előfordulhat, hogy hitelt vagy kénytelen felvenni. Ugyanez előfordulhat bármely váratlan kiadás esetén.

A hitellel nem csupán az a baj, hogy vissza kell fizetni, hanem kamatosan kell visszafizetni. A pénz megint csak máshova vándorol, ráadásul ez esetben több pénz távozik Tőled, mint amennyit hitelfelvételkor kaptál. Nem hangzik túl jól, ugye?

Megteheted, hogy ezekre az eshetőségekre (elromlik a hűtő, új mosógépet kell venni, beteg leszel, és kiesik a fizetésed egy része) tartalékot képzel. Hidd el, sokkal olcsóbb lesz így, mint hitellel!

S végül következzen még egy jó hír! Tudtad, hogy vásárolhatsz olyan dolgokat, amik plusz pénzt hoznak a konyhára? Megveszed, és utána Neked fizetnek. Ilyenkor a pénz Hozzád áramlik, és nem el Tőled, máshoz.

Vajon vennél ilyen eszközöket? Mert igazából az ezekre költött pénzről mondhatod el, hogy magadra költöd!

Szólj hozzá!

Akarsz-e jót a gyerekeidnek?

2015.04.02. 21:39 penzkapu

Mondjuk rájuk hagyni egy tehermentes öröklakást? Mondok jobbat!

Ma a világgazdaság nagy átlagban évente legalább 3-4%-kal növekszik. Még akkor is, ha levesszük belőle az inflációt. Ez azt jelenti, hogy ha 1 forintot képes vagy magára hagyni, hogy növekedjen, akkor kb. 24 év múlva „magától” (pontosabban a kamatos kamat erejétől) megduplázódik.

48 (pontosabban 47) év múlva pedig már 4-szeresére nő. Na most, ha ezt az 1 forintot minden évben nélkülözni tudod, akkor a 47 év alatt szorgalmasan „magára hagyott” 47 forintból összesen 100 lesz.

Figyelem, most jön a varázslat!

Ha Te ezt évente nem 1, hanem 180 ezer forinttal játszod el, abból 18 millió (18 000 000) forint lesz. Ez már több is, mint egy lakás ára. Mi kell ahhoz, hogy ezt a varázslatot végrehajtsd? Sok idő és egy kevés pénz.

Honnan veszed az időt? Ha 18 éves korodban kezded a folyamatot, akkor mire eléred a nyugdíjkorhatárt (65 év), az épp 47 év. Jó, jó, tudom! Te már elmúltál 18. De várd ki a végét!

Honnan veszed a pénzt? A mai átlagbér nettó 150 ezer forint, aminek a 10%-a havi 15 ezer, évi 180 ezer. Ha ezt a 10%-ot képes vagy nélkülözni, jó. Ha nem, akkor használd ki jobban az idődet! Pár napja már volt erről szó. És ígérem, még lesz is!

Mit tehetsz ezzel a pénzzel?

Át tudod váltani jövedelemre. Továbbra is évi 3%-kal számolva, ez havi 45 ezer forint. És a tőke soha nem fogy el! Hát nem csodálatos? A nyugdíjadat ki tudod egészíteni havi 45 ezer forinttal, amit – ha Neked már nem lesz rá szükséged – gyermekedre hagyhatsz.

Tekintsük ezt 1 egységnek. Ha képes vagy 2 egységet is összerakni, akkor a 36 milliós tőkén felül havi 90 ezres stabil jövedelmet tudsz biztosítani. Ha ezt gyermeked is meg tudja csinálni, akkor az már havi 180 ezer forint. Mindezt az átlagfizetésből, kb. 70-75 év alatt.

Foglaljuk össze:

Mindössze 3 nemzedék alatt elérhető lenne, hogy mindenki - a mai szinthez képest - fejedelmi módon éljen.

Szólj hozzá!

NE LÉPJ KI a komfortzónádból!

2015.04.01. 22:06 penzkapu

Az önfejlesztő könyvek és motivációs idézetek azt javasolják, hogy lépj túl a komfortzónád határán. Szerintem meg nem mész sokra ezzel a tanáccsal. Lássuk, miért:

Ha az elmúlt 500 évben Magyarországon életben akartál maradni, már rég túlléptél a kényelem határain. Valahogy úgy hozta az élet, hogy a puszta túlélés is baromi kényelmetlen volt, hát még ha vinni is akartad valamire!

Miért van akkor, hogy ezek a – főleg Amerikából származó – könyvek mégis ezt javasolják? Figyelem: Tabudöntögetős rész következik!

  • Először is, ezek a könyvek nem a mai magyar valóságból indulnak ki. Egy csomó minden itthon nem működik. Vagy nem úgy, mint ott.
  • Másfelől pedig szerintem egyszerű félrefordításról van szó. Lehet, hogy az ottani környezetben megfelel a „komfortzóna” kifejezés. Nálunk szerintem a „biztonsági zóna” jobban illik a képbe.

Miért?

Mert olyan vizekre kell evezned, ahol nem érzed magad biztonságban. Főképpen azért, mert nem ismered. Nem tudod, mik a játékszabályok, nem tudod, mire számíthatsz. Félsz tőle. Veszélyesnek tartod.

Muszáj kilépned a biztonsági zónádból? Igen, mert a korábban járható, biztonságos utak sorra bezárulnak. Fel kell vállalnod a kockázatot. Hogyan tedd ezt? Meg kell tanulnod együtt élni vele.

Van egy tréningünk, ahol megtanítunk a kockázatkezelésre is. És még egy sor más készségre, amivel sikeres lehetsz a mai, változó világban.

Szólj hozzá!

Te hány órát dolgozol?

2015.03.31. 18:35 penzkapu

Sokat, csak nincs jól kihasználva. Pedig sokkal magasabb lenne a kereseted tőle. Nézzük meg, hogy is van ez?

Nemrég olvastam egy felmérést, ami szerint Magyarországon a munkaidő kihasználtsága átlagosan 47%. Ami azt jelenti, hogy a munkaidő kevesebb, mint fele telik valódi munkával, a többi – ha nem is üresjárat – ezzel-azzal. Az elvi maximum 80-85% körül lehet.

Az egyszerűbb számolás kedvéért tételezzük fel, hogy Nálad jobb ez a mutató, mondjuk 60%-os. Az átlagbér a KSH szerint olyan nettó 150 ezer forint körül alakul. Tudom, tudom: Én is értek a statisztikához. Csak annak a kimutatásnak hiszek, amit magam állítottam össze.

Valamiből azonban ki kell indulni, hogy a mondanivalóm lényege érthető legyen. Ha Te tudsz jobb adatot, számolj azzal.

Ha 60%-os kihasználtságért kapunk 150 ezret, akkor 10%-ért 25-öt. Vagyis ha sikerülne ennyivel jobban kihasználnod a munkaidődet, akkor jelentkezhetnél a főnöknél fizetésemelésért. Na jó, nem vagyok naiv. Számoljunk csak 15 ezer forinttal.

Ellenvetések:

  • A Te munkahelyeden jobban ki van használva a munkaidő. Ez nem így van, csak nem veszed észre. Hidd el, van bőven tartalék! Csak nézz körül. Nem az én kedvemért, magadért.
  • Neked is van bőven ötleted, csak hiába javaslod a főnöknek. Ebben sok igazság van. Válthatsz munkahelyet, ami szintén nem könnyű mulatság. De végül is a Te életedről van szó.

Ellenvetéseidre a válasz sok-sok külön posztot igényelne. Egyszer majd arra is sort kerítek. Most a havi 15 ezer pluszon van a hangsúly. Erre építve szeretnék majd valamit mutatni a következő napokban.

Szólj hozzá!

Örülj a hétfőnek!

2015.03.30. 20:39 penzkapu

A múlt hétfői poszt folytatásaként:

Ott hagytuk abba, hogy Téged, mint jól-rosszul fizetett alkalmazottat nem vigasztal, ha valaki egy állás megszerzéséért küzd. Ma nézzünk egy másik összehasonlítást!

Hétfő reggelt beballagsz az irodába. Télen fűtött, nyáron hűtött. Leülsz az íróasztalhoz a kényelmes forgószékedbe. Bekapcsolod a számítógépet. Modern, jogtiszta szoftverek duruzsolnak rajta. Beszerzésük és karbantartásuk szerencsére nem a Te feladatod.

Főnöködtől megkapod a munkát, jó esetben délutánra végzel vele. Hó végén rendben megkapod a fizetésed. Kapsz hozzá egy papírt is, amin nem igazodsz el. Jó esetben tudod, milyen terméket, szolgáltatást ad a munkahelyed a vevőinek, de ha nem, anélkül is megvagy.

Akkor most ezt is játsszuk le másképp:

Ha egyáltalán van irodád, télen jégverem. Míg be nem fűtesz. De óvatosan, mert iszonyat pénzekbe kerül, és Neked kell fizetned! Forgószék? Majd a következő évi nyereségből! Talán…

Számítógép? Már megint újra kéne húzatni az op. rendszert. Majd megkérünk egy havert. Feladat van dögivel, garantáltan nem végzel vele ma.

Vevő? Jó lenne belőlük több. És az se ártana, ha rendben fizetnének. Különben hó végén miből fogod fizetni az alkalmazottaidat? Meg a saját TB-det? Egy jó könyvelőt is kéne szerezned, bár a pénzügyi tervezést, a kontrollingot és egy sor más feladatot úgysem veszi le a válladról.

Jó esetben egy nagy cég értékesítője vagy, és akkor csak vevők után kell kajtatnod. Ha nem adsz el, aznap nem vacsorázol. Szeretsz eladni?

Újra megkérdezem: Melyik forgatókönyv tetszik jobban? Még mindig a „Legyen már végre péntek?”

Oké, pénteken újra találkozunk!

1 komment