HTML

Pénzkapu

Ha már nagyon eleged van abból, hogy sose jössz ki a fizetésedből, és/vagy vállalkozóként kevés az árbevételed. Receptek, amikre sose gondolnál...

Nézz be a hasonló nevű honlapra is!

Címkék

Címkefelhő

Miért TÁRSAS játék a Cashflow?

2016.04.29. 14:03 penzkapu

cashflow_nagy_uzlet_1.jpgLegutóbb 8 olyan készségről írtam, melyek fontosak ahhoz, hogy az életben sikeres legyél. Az ottani kép felirata „Kis üzletek”, míg a mostanié „Nagy üzletek”. Vajon miért? Azért, mert most a társas készségekről lesz szó.

Megfigyelted, hogy az egész élet egy nagy társasjáték? Na jó, lehet, hogy a játék részével vitatkozol.

Az viszont kétségtelen, hogy nem egyedül játsszuk. Hacsak nem vagy remete, akkor lépten-nyomon más emberekkel találkozol. Rövidebb vagy épp hosszabb ideig meghatározó szerepük van az életedben.

Egyedül nem megy...

Nézz csak körül! Van Rajtad ruha? Fogadjunk, nem Te varrtad! Ha mégis, a hozzávalók többségét készen vásároltad. Az ennivalót, amit legutóbb elfogyasztottál, más termelte meg. És még folytathatnám a sort.

Természetesen lehetnél önellátó, ám gondolj bele: mennyi mindenre nem jutna időd, ha mindent magadnak kéne előállítani. Arról nem is beszélve, hogy egy sor lehetőség zárva maradna előtted. Például én nagyon szeretek utazni. Járművek nélkül azonban elég kevés helyre jutnék el. Szóval, ahogy az a „Régi idők focija” c. filmben is elhangzott:

Kell egy csapat!

Aminek az alapja a bizalom. Csakhogy mindannyian tudjuk: „Közös lónak túros a háta.” (Apropó: nemsokára írok egy külön cikket, amiben erről a mondásról sok érdekes új dolgot tudhatsz meg.) Többnyire félünk másokkal együttműködni. Kockázatos dolog, nyerni és veszíteni is tudunk vele.

Szerencsére megtanulható, hogyan fordítsuk a javunkra ezt a kockázatot. A játékban ízelítőt kaphatsz belőle, és van egy tréningünk is, ahol alaposan begyakorolhatod.

A szomszéd tehene…

Az egyik játék után szokatlan észrevételt kaptam. Eszerint sokkal érdekesebb lenne a játék menete, ha lenne olyan kártya, amiben kitolhatsz a másikkal. Te hogy vélekedsz? Segítenéd vagy hátráltatnád a társadat? Vajon melyik vezet több eredményre? Nem árulom el. Gyere, és próbáld ki! Akár mindkettőt.

Önismeret

Persze ahhoz, hogy valakiben megbízz, ismerned kell. Vajon ez elég? Nekem az a tapasztalatom, hogy a legtöbben magukat sem ismerik eléggé. Nos, erre is kiváló alkalmat kínál a cashflow játék! Olyan dolgok fognak kiderülni Rólad, amit magad sem gondoltál volna. Föl mered vállalni? Annyit segítek a döntésben, hogy játékvezetőként főleg a jó oldaladat hozom ki belőled. Azért, mert tudom: Fontos, hogy nőjön az önbizalmad.

Kapcsolatépítés

Mindnyájan tisztában vagyunk vele, mennyire fontosak a társadalmi kapcsolataink. Egyszerűen megsokszorozza a lehetőségeinket. Most persze nem arra gondolok, amikor a főnök beprotezsálja valahová butuska rokonát. Itt egyszerűen a „több szem többet lát” elvről van szó.

Képzeld csak el, milyen klassz lenne, ha egész más területen mozgó új ismerőseid segíteni tudnának egyengetni az utadat! Játékaink és tréningjeink során rengeteg ilyen új kapcsolatot hoztunk már össze.

Igaz is: Milyen a kommunikációd?

Tedd a szívedre a kezed. Ugye lehetne még csiszolni rajta? Nosza, itt a kiváló lehetőség! Nem véletlenül ragaszkodom hozzá, hogy élőben, játékvezetővel játsszuk a cashflow-t. Már csak azért is, mert van még egy társas készség, ami elengedhetetlen az életedben. Ez pedig az…

Érdekérvényesítő képesség

Ha elmúltál x éves, és már nem hiszel a mesékben, akkor tudod, hogy a saját érdekeidet senki nem fogja helyetted képviselni. A játék során rengeteg olyan szituációba fogsz kerülni, ahol alkalmad lesz gyakorolni. Hangsúlyozom: tét nélkül. Ne félj, segítek, hogy belejöjj!

Jó munka, biztonság, elegendő szabadidő

Szeretnéd mindet? Én igen! Számodra is elérhető, ha nem akarsz mindent egyedül csinálni. Hiszen ahogy már volt róla szó – a gazdaság (és ikertestvére a pénz) társasjáték. Sokkal nagyobb eredményt érsz el, ha

  • gyengeségeidet mások erősségével ellensúlyozod,
  • erősségeid pedig megsokszorozod mások erősségeivel.

Meglátod, már néhány játéktól nagyságrenddel javulnak társas és egyéni készségeid! Arról nem is beszélve, hogy közben jó társaságban fergetegesen szórakozol. Mire vársz még? Csatlakozz a csoportunkhoz a Facebook-on!

A következő alkalommal a játékvezető szerepéről írok.

 

(kép forrása: a szerző saját cashflow játékának készletéből)

Szólj hozzá!

Címkék: biztonság kommunikáció bizalom önismeret csapatjáték kapcsolatépítés érdekérvényesítés jó munka a szomszéd tehene casflow elegendő szabadidő társas készségek

Cashflow - 8 készség a sikerhez

2016.04.06. 21:52 penzkapu

cashflow_kis_uzlet.jpgA múltkor beszéltünk róla, hogy ha ma okosan akarsz játszani, szükséges pár készség. Megfelelő gyakorlás után a mókuskerékből is ki tudnak juttatni. Vegyük sorra ezeket! Vannak köztük egyéni és társas készségek.

Ha befelé forduló, zárkózottabb személyiség vagy, akkor ahhoz vagy hozzászokva, hogy dolgaid többségét magad intézed, és nehezedre esik másoktól segítséget kérni.

Pedig a pénz és a gazdaság játéka csapatsport! Társaságban könnyebben megy. Aki pedig ellenkezőleg, nyitott a külvilág felé (extrovertált) – nos, ő meglepve fogja tapasztalni, hogy mennyivel meg tudja növelni társadalmi kapcsolatrendszerének hatékonyságát, ha maga is javítja bizonyos alapkészségeit.

Mik azok a változások a világban, amikhez alkalmazkodnunk kell? Milyen egyéni készségek kialakításával és begyakorlásával fordíthatod ezeket a javadra? A teljesség igénye nélkül a 8 legfontosabb:

  1. Kezelni kell a bizonytalanságot

Elvesztheted az állásod, vagy csak nem fizetnek ki időben? Ezek mind be vannak építve a játékba. Megtanulhatod, hogyan kell ezeket a helyzeteket kezelni.

  1. Barátkozz össze a pénzzel!

Az emberek többsége fél a pénztől, mert nem, vagy rosszul ismeri. Ha Te is közéjük tartozol, az nem a Te hibád. Tegyél róla, hogy ez megváltozzon!

  1. Vannak konkrét céljaid?

Vagy csak úgy általában tudod, mit szeretnél? Több pénz, boldogabb élet – ezek túl homályosak. Álmodozásnak jók, de ez ma kevés! Annyi kísértés vesz körül, hogy ha nem fogalmazod meg pontosan a vágyaidat, egyik se fog teljesülni… L Merjél viszont nagyokat álmodni! Sokaknak ez gondot okozhat. Ne félj, a játék segít!

  1. Aki árt mond, mondjon bért is!

Sokkal több helyen tudod elkölteni a pénzedet, mint mondjuk 30 évvel ezelőtt. Szinte Rád kényszerítik az újabb és újabb „kütyüket” és más termékeket, szolgáltatásokat. Már-már kísérleti nyuszinak érzed magad, akin a gyártók az ötleteiket tesztelik. Gyakran a Te pénzeden.

Ráadásul – a fizetések emelkedéséhez képest is! - több dolog drágult, mint ami olcsóbb lett. Főleg a lakhatás, a közlekedés és az iskola költségei emelkedtek. Ehhez újabb jövedelemforrásokra van szükség. A játékban kiváló alkalom nyílik rá, hogy megismerkedj velük!

  1. Mások a lehetőségek

A korábbiakhoz képest látszólag szűkültek a lehetőségek. Ez nem így van, sőt épp ellenkezőleg: Ma sokkal több van belőlük. Azért érzékeled így, mert megváltoztak. Korábban sokszor tálcán kínálták magukat, most viszont észre kell venni őket. Ráadásul kiválóan álcázzák magukat! Ezért sajnos a felismerésüket külön is meg kell tanulnod.

Továbbá el kell tudnod dönteni, hogy érdemes-e kihasználnod, s ha igen, akkor gyorsan bele kell vágnod. A jó lehetőségek többnyire csak rövid ideig állnak fenn. Ehhez pedig…

  1. Tudni kell dönteni

Ez megint egy sok gyakorlást igénylő készség. Régebben a helyzetek többsége egyértelmű volt. Megengedhetted magadnak, hogy csak akkor lépj, ha minden információ a rendelkezésedre áll. Ha ma is így cselekszel, akkor túl lassú leszel. És akkor a többiek megelőznek. Mind a lehetőségek felismerésére, mind pedig a döntések gyakorlására kiváló terep a Cashflow játék!

  1. Figyelem, figyelem! Összpontosíts!

Előfordulhat, hogy apró-cseprő dolgok elterelik a figyelmed a lényegről. Nem tehetsz róla. Jobbá válik azonban az életed, ha megtanulsz jobban koncentrálni, fókuszálni.

  1. Oszd be és uralkodj!

Érdekel-e vajon egy jobb pénzkezelési módszer? Tudom, tudom. Te kiválóan beosztod a pénzed, csak kevés van belőle. És ha azt mondom, ettől több pénzed lesz?

Gyere cashflow-t játszani! Hozz máris egy jó döntést kockázat nélkül! Lépj be a csoportunkba!

Legközelebb a társas készségekről lesz szó.

 

(kép forrása: a szerző saját cashflow játékának készletéből)

Szólj hozzá!

Címkék: cashflow játék egyéni készségek kijutás a mókuskerékből

süti beállítások módosítása