HTML

Pénzkapu

Ha már nagyon eleged van abból, hogy sose jössz ki a fizetésedből, és/vagy vállalkozóként kevés az árbevételed. Receptek, amikre sose gondolnál...

Nézz be a hasonló nevű honlapra is!

Címkék

Címkefelhő

Sokszínű tőke

2017.04.24. 14:03 penzkapu

agy_kerdes.jpgVajon egy olyan tőkeszegény ország, mint Magyarország, hogyan tudna felzárkózni a legfejlettebbekhez? Ugyan már, naivitás! Vagy mégsem?

Azt mondom, ez igenis reális! Két érvem is van erre. Most az egyiket fejtem ki, a másikat legközelebb.
Nos, az információs kor felértékelte az alternatív tőkefajták szerepét. Seth Godin "Vágj bele!" című könyvében az alábbi csoportokról beszél:
- Pénztőke
- Fizikai tőke
Hagyományosan ezeket tekintjük tőkének, és ezekből valóban elég kevéssel rendelkezünk.

- Kapcsolati tőke
- Szellemi tőke
A nevük önmagukért beszél, és úgy gondolom, különösen az utóbbinak bővében vagyunk (míg az iskolarendszert teljesen tönkre nem tesszük).

Fentieken kívül a szerző említ még két csoportot. Ezek talán kevésbé ismertek számunkra, de attól még léteznek. (Idézem.)
- "Presztízstőke: megítélésünk, amelyet kialakítottunk magunkról."
- "Mozgósítási tőke: előrejutási vágyunk, a képességünk és a bátorságunk, hogy valamit kezdeményezzünk."
Utóbbi kettőhöz aztán igazán nem szükségeltetik külső erőforrás! Bármikor fölépíthetjük illetve kifejleszthetjük magunkban.

Legközelebb arról írok, hogyan tudjuk ezeket az adottságainkat kihasználni.

Szólj hozzá!

Nem csak én mondom...

2017.04.24. 13:52 penzkapu

A múltkor írtam Magyarország történelmi lehetőségéről. Íme egy cikk a témában - Bojár Gábor tollából.

Néhány gondolatot külön is kiragadtam belőle:

"A tudásalapú gazdaságban az oktatás olyan érték, mint a nagy felfedezések korában a hajók, az ipari forradalom korában pedig a szén, az olaj vagy a vas. Angliát, Amerikát, Németországot az ipari forradalomban a saját és a gyarmataikról behozott nyersanyag tette gazdaggá. Az informatikai forradalom korában Magyarországot oktatási kultúrája emelhetné fel; nem behozni kellene egy hátrányt, hanem megőrizni az előnyt. Olyan történelmi lehetőséget kínál a gazdag matematikai hagyományokkal és kultúrával bíró Magyarország számára az informatikai forradalom, ami lehet, hogy csak egyszer adódik egy évezredben."

„Az oktatás egy hosszútávon megtérülő beruházás, a politikusok prioritása pedig általában a négyévenként esedékes választás, ezért szívesebben fektetnek be hamarabb látványos eredményt hozó beruházásokba.”

"Talán van még némi remény, hogy az informatikai forradalom nyújtotta kivételes történelmi lehetőséget ne szalasszuk el végleg."

http://nepszava.hu/cikk/1125874-magyarorszag-helye-az-informatikai-forradalomban

Szólj hozzá!

Írjunk történelmet!

2017.04.24. 13:39 penzkapu

mo.jpgMagyarország most történelmi lehetőség előtt áll. Ha nem puskázzuk el, felzárkózhatunk a legfejlettebb országokhoz. Olyan jólétet teremthetünk, amire mindig is vágytunk. Vajon mit kell tennünk ahhoz, hogy ez megvalósuljon?

Az elmúlt időszak történései miatt úgy gondolom, elérkezett az ideje, hogy ezt bővebben kifejtsem. A következő napokban, hetekben többször fogok írni róla.

 

 

 

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása