HTML

Pénzkapu

Ha már nagyon eleged van abból, hogy sose jössz ki a fizetésedből, és/vagy vállalkozóként kevés az árbevételed. Receptek, amikre sose gondolnál...

Nézz be a hasonló nevű honlapra is!

Címkék

Címkefelhő

Barbie baba és a vállalkozó nők

2014.10.16. 21:41 penzkapu

Mérő László előadás szubjektív beszámoló 2. rész (az első részt itt találod)

Tudtad, min múlt, hogy Barbie babát egyáltalán megismerhetted? Azon, hogy a Mattel cég alapítójának felesége kellőképpen rámenős volt, és hitt az ötletében. Mi volt az ötlete? Hogy a lányok a babázással nem csupán anyának, de NŐnek is készülnek.

Másfél évtizedbe telt, mire rá tudta beszélni férjét, hogy a babát kitegyék a polcra a vásárlók elé. Lányukról, Barbaráról nevezte el. A sztori többi részét ismerjük. Vagy mégsem? A kirobbanó siker bonyodalmakat okozott...

Vigyázat, hamisítják!

A Hasbro cég akkor már jó ideje működő cég volt. Nem csoda, hogy zavarta őket a Barbie sikere. Úgyhogy meg is próbálták lekoppintani, de nem sikerült. Vajon miért? Nem jogi kérdések miatt. Az nem lett volna akadály.

A közízlés változását a Mattel olyan gyorsan követte, hogy a versenytárs nem bírt volna vele lépést tartani. Ez számukra egy jól bevált stratégia. Megfigyelted például, hogy néhány évvel ezelőtt Barbie csípője kicsit kiszélesedett?

(Megjegyzem: Számodra is beválhat, ha hajlandó vagy a piacod minden apró rezdülését követni.)

Később Sindy is a Hasbro próbálkozása volt, de igazán az sem jött be. Felejtős volt.

 

Barbie ötletét mégis sikerült lemásolni

Egyszerűen azzal, hogy nem magát a terméket, hanem az ötletet vették alapul, és újragondolták. Rájöttek, hogy ha a lányoknál működik a női szerepre felkészülés, akkor a fiúknál is beválhat, csak férfiben kell előadni. Ez a figura lett GI Joe.

Mikor itt tartott az előadó, az a gondolatom támadt, hogy ez egy teljesen tiszta, jogszerű és etikus viselkedés volt. Mindenki nyert rajta. A játékgyártók szempontjából új piac nyílt meg. A fogyasztók is jól jártak, mert az új „baba” létrehozásával bővült a választék.

Tessék, itt egy példa, mit lehet kihozni egy meglévő ötletből. Ha hajlandó vagy újragondolni, és a szürkeállományodat megmozgatni, nem csupán egyszerűen lekoppintani.

 

Kooperáció és versengés egyszerre

E két cégnél ádázabb versenytársakat nehéz találni. Mégis, amikor úgy alakul a piaci helyzet, összezárnak, és együtt lépnek fel, mondjuk egy harmadik szereplővel szemben. A sztorit most nem írom le, még sok más érdekes történettel és gondolattal együtt megtalálhatod Mérő László képen látható könyvében.

És vajon szárba szökken-e Barbie és GI Joe szerelme? Mert időnként felröppennek a pletykák. De ez vélhetően megint csak a két cég közti kooperáció jele. Ők maguk nyilván cáfolják, de fura, hogy épp akkor kelnek szárnyra, amikor a játékipar recesszióba süllyedni látszik.

 az_elvek_csapodar_cimlap.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: vállalkozó nők Mérő László

A bejegyzés trackback címe:

https://penzkapu.blog.hu/api/trackback/id/tr56800675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása