HTML

Pénzkapu

Ha már nagyon eleged van abból, hogy sose jössz ki a fizetésedből, és/vagy vállalkozóként kevés az árbevételed. Receptek, amikre sose gondolnál...

Nézz be a hasonló nevű honlapra is!

Címkék

Címkefelhő

A szürke két árnyalata

2017.10.29. 16:47 penzkapu

tomeg1.pngLehetsz szürke kisegér, aki megbújik a tömegben.
És lehetsz az az ember, aki a szürkeállományát használva érvényesül.

Szerencsére ma olyan időket élünk, amikor nem kell választanod a kettő között. Ha nem szereted a reflektorfényt, akkor egyszerre lehetsz mindkettő.

Miért fontos, hogy tanulj?

Egy ideje beléptünk az információs korba. Ez egyben azt is jelenti, hogy a XXI. század valutája a tudás lesz. Nem a muszkli.
Most osztják újra a lapokat. Most döntheted el, hogy a nyertes vagy a vesztes oldalra állsz.

Miért jelent ez számodra soha vissza nem térő lehetőséget?

Ma még viszonylag olcsón meg tudod szerezni a tudást. Ahogy egyre többen jönnek rá erre, úgy lesz egyre drágább. Amikor pedig már elég sokan tudni fogják, nem fogod tudni megfizetni.

A múltkor azt írtam, legyen szerszámod. Legközelebb arról írok, hogyan tehetsz szert rá.

(A kép forrása: pixabay.com)

 

Szólj hozzá!

A nagy szerszám

2017.10.23. 13:59 penzkapu

kom03.jpgKépzelj magad elé egy búzamezőt szép, érett kalászokkal! Rekkenő a hőség, és az aratók megkérnek, hogy segíts. Hogyan fognál neki? Szerszám nélkül, puszta kézzel, esetleg sarlóval? Netán kaszával? Vagy inkább beülnél egy légkondicionált kombájnba?

Vegyük úgy, hogy minden feltétel adott a szabad választáshoz. Rendelkezésedre áll mindegyik lehetőség, és tudsz is bánni a szerszámokkal. A kombájnt is tudod kezelni.

Azt hiszem, nem kérdés a kérdés. A kombájnnal nem csupán rengeteg időt spórolsz, hanem még kényelmes is vele a munka. Akár az otthonról hozott ebédedet is berakhatod a kabinba.

S mi van akkor, ha Neked kéne rendszeresen aratnod, a saját földeden, és a munkaeszközt is magadnak kéne biztosítanod?

Akkor sem hiszem, hogy szerszám nélkül dolgoznál. Minden erőddel azon lennél, hogy legalább egy kaszát tudj szerezni, hiszen még a sarló sem túl hatékony. Bár takarékosabb a búzaszemekkel, de csak nagyon lassan haladsz vele.

Fizetnél a kaszáért, hiszen jó szerszámmal könnyebb a munka. Nagy szerszámmal még könnyebb. Adott esetben összeállnál a többiekkel, és együtt bérelnétek egy kombájnt.

A munkaeszköz érték.

 • Érték számodra, mert megkönnyíti a munkádat. Kényelmesebbé teszi, és egyben időt spórol.
 • Érték a létrehozója számára, hiszen Te hajlandó vagy fizetni érte, ő pedig a kapott pénzt számára hasznos holmikra fogja költeni.

Legyenek Neked is szerszámaid! Készíts vagy vegyél! Ez a jobb élet (egyik) titka.

(A kép forrása: pixabay.com)

Szólj hozzá!

Sokszínű tőke

2017.04.24. 14:03 penzkapu

agy_kerdes.jpgVajon egy olyan tőkeszegény ország, mint Magyarország, hogyan tudna felzárkózni a legfejlettebbekhez? Ugyan már, naivitás! Vagy mégsem?

Azt mondom, ez igenis reális! Két érvem is van erre. Most az egyiket fejtem ki, a másikat legközelebb.
Nos, az információs kor felértékelte az alternatív tőkefajták szerepét. Seth Godin "Vágj bele!" című könyvében az alábbi csoportokról beszél:
- Pénztőke
- Fizikai tőke
Hagyományosan ezeket tekintjük tőkének, és ezekből valóban elég kevéssel rendelkezünk.

- Kapcsolati tőke
- Szellemi tőke
A nevük önmagukért beszél, és úgy gondolom, különösen az utóbbinak bővében vagyunk (míg az iskolarendszert teljesen tönkre nem tesszük).

Fentieken kívül a szerző említ még két csoportot. Ezek talán kevésbé ismertek számunkra, de attól még léteznek. (Idézem.)
- "Presztízstőke: megítélésünk, amelyet kialakítottunk magunkról."
- "Mozgósítási tőke: előrejutási vágyunk, a képességünk és a bátorságunk, hogy valamit kezdeményezzünk."
Utóbbi kettőhöz aztán igazán nem szükségeltetik külső erőforrás! Bármikor fölépíthetjük illetve kifejleszthetjük magunkban.

Legközelebb arról írok, hogyan tudjuk ezeket az adottságainkat kihasználni.

Szólj hozzá!

Nem csak én mondom...

2017.04.24. 13:52 penzkapu

A múltkor írtam Magyarország történelmi lehetőségéről. Íme egy cikk a témában - Bojár Gábor tollából.

Néhány gondolatot külön is kiragadtam belőle:

"A tudásalapú gazdaságban az oktatás olyan érték, mint a nagy felfedezések korában a hajók, az ipari forradalom korában pedig a szén, az olaj vagy a vas. Angliát, Amerikát, Németországot az ipari forradalomban a saját és a gyarmataikról behozott nyersanyag tette gazdaggá. Az informatikai forradalom korában Magyarországot oktatási kultúrája emelhetné fel; nem behozni kellene egy hátrányt, hanem megőrizni az előnyt. Olyan történelmi lehetőséget kínál a gazdag matematikai hagyományokkal és kultúrával bíró Magyarország számára az informatikai forradalom, ami lehet, hogy csak egyszer adódik egy évezredben."

„Az oktatás egy hosszútávon megtérülő beruházás, a politikusok prioritása pedig általában a négyévenként esedékes választás, ezért szívesebben fektetnek be hamarabb látványos eredményt hozó beruházásokba.”

"Talán van még némi remény, hogy az informatikai forradalom nyújtotta kivételes történelmi lehetőséget ne szalasszuk el végleg."

http://nepszava.hu/cikk/1125874-magyarorszag-helye-az-informatikai-forradalomban

Szólj hozzá!

Írjunk történelmet!

2017.04.24. 13:39 penzkapu

mo.jpgMagyarország most történelmi lehetőség előtt áll. Ha nem puskázzuk el, felzárkózhatunk a legfejlettebb országokhoz. Olyan jólétet teremthetünk, amire mindig is vágytunk. Vajon mit kell tennünk ahhoz, hogy ez megvalósuljon?

Az elmúlt időszak történései miatt úgy gondolom, elérkezett az ideje, hogy ezt bővebben kifejtsem. A következő napokban, hetekben többször fogok írni róla.

 

 

 

Szólj hozzá!

Nagyszerű lehetőség!

2016.12.26. 18:09 penzkapu

Velünk behozhatatlan előnyre teszel szert.elony.jpg

Válassz és spórolj!

Kis lehetőségek

akár ingyen

Iratkozz be egy könyvtárba, hogy olcsón juss tudáshoz!

Vásárolj könyveket, és képezd magad!

Csatlakozz egy brainstorming csoporthoz! Mi is szervezünk.

Olvasd a "Pénzkapu" blogot!

http://penzkapu.blog.hu/2014/10/16/barbie_baba_es_a_vallalkozo_nok

Olvasd a honlapunk ingyenes anyagait! http://penzkapu.hu/

- Fotelképző pont

- Olvasnivaló pont

Iratkozz föl hozzánk!

Csatlakozz Facebook-csoportunkhoz! 

https://www.facebook.com/groups/902530359820789

Nagy lehetőségek

20-60% kedvezménnyel

Gyere el szimulációs társasjátékunkra! (FB-esemény)

https://www.facebook.com/events/1808181839416689/

Képzés: Legyen öröm az üzleti tervezés! (FB-esemény)

https://www.facebook.com/events/1886284258267825/

Képzés: Legyél profi kockázatkezelő! (FB-esemény)

https://www.facebook.com/events/1724706744525498/

Egyéni konzultációs lehetőség

Partneri együttműködés

Nehéz a matek a gyereknek? Segítek!

További jobbnál jobb képzések!

 

Használd ki ezt a lehetőséget, vagy más fog behozhatatlan előnyt szerezni!

Ez egy karácsonyi ajánlat, addig érvényes, amíg Nálad a karácsonyfa áll. Ha már leszedted, Vízkeresztig akkor is jelentkezhetsz a kedvezményért.

Kapcsolat: iroda@penzkapu.hu

http://penzkapu.hu/vip_feliratkozas.htm#vip_feliratkozo

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: Behozhatatlan előny Nagyszerű lehetőség

Pénzgondok? Megoldva!

2016.06.27. 14:17 penzkapu

euro-870757_180.jpgNa neeee! Ha ez ilyen egyszerű lenne. Pedig ennyire egyszerű. Ebben a cikksorozatban felfedem a titkot. Célom, hogy az üzenet mindazokhoz eljusson, akik végleg szeretnének megszabadulni a pénzgondjaiktól.

Jól hangzik? Akkor fogjunk is hozzá! Szeretném rögtön eloszlatni a kétségeidet. Vajon miért nem hallottál korábban erről? Könnyű válaszolni a kérdésre: A számítógépek és az internet tette lehetővé, hogy megírjam Neked, és azt is, hogy megvalósítsd az itt leírtakat.

 Semmi sem állandó, csak a változás

Hatalmas változások történtek a világban az elmúlt évtizedekben. Sokszor ijesztőek. Ez azzal jár, hogy több évszázada bevált, működő módszereket, szabályokat kell újraértelmeznünk. Csak néhány változást és ezek hatását említem meg:

 • A számítógép, az internet, a Facebook beköltözött az életünkbe. Mindenütt találkozunk velük. A nappalinkban, a munkahelyünkön, az utcán. Talán még a hálószobánkban is. :) Amihez korábban elég volt egy papír, toll, esetleg egy egyszerű számológép, ahhoz ma elektronikus kütyük és szoftverek tömkelege szükséges.

Ez számodra jó, ha Te írod a szoftvert. Rossz viszont, ha ragaszkodsz a hagyományos kézi módszerekhez.

 • Búcsút inthetünk a biztos munkahelyeknek. Csak a jól képzett, speciális területeken, hiányszakmákban dolgozó emberek számítanak kivételnek. A többiek azzal szembesülnek, hogy mind kevesebb az elérhető állás. Nekik más módot kell találni a boldogulásukhoz.
 • Megváltozott a pénz szerepe. Továbbra sem boldogít, de egyre többre van belőle szükség, hogy az alapvető szükségleteinket biztosítsuk. A lakhatáshoz macerásabb hitelt fölvenni, és sokkal nehezebb visszafizetni, mint korábban.

 

Változás és lehetőség

Az említett változások nagyon megnehezítették az életünket. Ez nem jó hír. Jó hír viszont, hogy egyidejűleg csodálatos lehetőségek nyílnak meg előttünk! A változások mindent átrendeznek körülöttünk. Lesznek nyertesei és vesztesei. És éppen most osztják újra a lapokat.

Ez azt jelenti, hogy most még csatlakozhatsz a nyertesekhez. Pont olyan, mint amikor átszervezés van a munkahelyeden. Egyeseket kirúgnak, de közben sok új pozíció jön létre. Aki jól helyezkedik, az ki tudja használni ezt a lehetőséget.

Nem véletlenül használom ilyen sokat a "lehetőség" szót. Mert lehetőség mindig van. De akkor miért nem tudjuk kihasználni? 3 alapvető oka van:

- Problémának álcázza magát.

- Nem jó helyen keressük.

- Nem vagyunk rá felkészülve.check-mark-1292787_180.png

 

A további részekben egy ilyen lehetőséget szeretnék bemutatni.

Szólj hozzá!

Címkék: pénzgondok megoldva

Miért TÁRSAS játék a Cashflow?

2016.04.29. 14:03 penzkapu

cashflow_nagy_uzlet_1.jpgLegutóbb 8 olyan készségről írtam, melyek fontosak ahhoz, hogy az életben sikeres legyél. Az ottani kép felirata „Kis üzletek”, míg a mostanié „Nagy üzletek”. Vajon miért? Azért, mert most a társas készségekről lesz szó.

Megfigyelted, hogy az egész élet egy nagy társasjáték? Na jó, lehet, hogy a játék részével vitatkozol.

Az viszont kétségtelen, hogy nem egyedül játsszuk. Hacsak nem vagy remete, akkor lépten-nyomon más emberekkel találkozol. Rövidebb vagy épp hosszabb ideig meghatározó szerepük van az életedben.

Egyedül nem megy...

Nézz csak körül! Van Rajtad ruha? Fogadjunk, nem Te varrtad! Ha mégis, a hozzávalók többségét készen vásároltad. Az ennivalót, amit legutóbb elfogyasztottál, más termelte meg. És még folytathatnám a sort.

Természetesen lehetnél önellátó, ám gondolj bele: mennyi mindenre nem jutna időd, ha mindent magadnak kéne előállítani. Arról nem is beszélve, hogy egy sor lehetőség zárva maradna előtted. Például én nagyon szeretek utazni. Járművek nélkül azonban elég kevés helyre jutnék el. Szóval, ahogy az a „Régi idők focija” c. filmben is elhangzott:

Kell egy csapat!

Aminek az alapja a bizalom. Csakhogy mindannyian tudjuk: „Közös lónak túros a háta.” (Apropó: nemsokára írok egy külön cikket, amiben erről a mondásról sok érdekes új dolgot tudhatsz meg.) Többnyire félünk másokkal együttműködni. Kockázatos dolog, nyerni és veszíteni is tudunk vele.

Szerencsére megtanulható, hogyan fordítsuk a javunkra ezt a kockázatot. A játékban ízelítőt kaphatsz belőle, és van egy tréningünk is, ahol alaposan begyakorolhatod.

A szomszéd tehene…

Az egyik játék után szokatlan észrevételt kaptam. Eszerint sokkal érdekesebb lenne a játék menete, ha lenne olyan kártya, amiben kitolhatsz a másikkal. Te hogy vélekedsz? Segítenéd vagy hátráltatnád a társadat? Vajon melyik vezet több eredményre? Nem árulom el. Gyere, és próbáld ki! Akár mindkettőt.

Önismeret

Persze ahhoz, hogy valakiben megbízz, ismerned kell. Vajon ez elég? Nekem az a tapasztalatom, hogy a legtöbben magukat sem ismerik eléggé. Nos, erre is kiváló alkalmat kínál a cashflow játék! Olyan dolgok fognak kiderülni Rólad, amit magad sem gondoltál volna. Föl mered vállalni? Annyit segítek a döntésben, hogy játékvezetőként főleg a jó oldaladat hozom ki belőled. Azért, mert tudom: Fontos, hogy nőjön az önbizalmad.

Kapcsolatépítés

Mindnyájan tisztában vagyunk vele, mennyire fontosak a társadalmi kapcsolataink. Egyszerűen megsokszorozza a lehetőségeinket. Most persze nem arra gondolok, amikor a főnök beprotezsálja valahová butuska rokonát. Itt egyszerűen a „több szem többet lát” elvről van szó.

Képzeld csak el, milyen klassz lenne, ha egész más területen mozgó új ismerőseid segíteni tudnának egyengetni az utadat! Játékaink és tréningjeink során rengeteg ilyen új kapcsolatot hoztunk már össze.

Igaz is: Milyen a kommunikációd?

Tedd a szívedre a kezed. Ugye lehetne még csiszolni rajta? Nosza, itt a kiváló lehetőség! Nem véletlenül ragaszkodom hozzá, hogy élőben, játékvezetővel játsszuk a cashflow-t. Már csak azért is, mert van még egy társas készség, ami elengedhetetlen az életedben. Ez pedig az…

Érdekérvényesítő képesség

Ha elmúltál x éves, és már nem hiszel a mesékben, akkor tudod, hogy a saját érdekeidet senki nem fogja helyetted képviselni. A játék során rengeteg olyan szituációba fogsz kerülni, ahol alkalmad lesz gyakorolni. Hangsúlyozom: tét nélkül. Ne félj, segítek, hogy belejöjj!

Jó munka, biztonság, elegendő szabadidő

Szeretnéd mindet? Én igen! Számodra is elérhető, ha nem akarsz mindent egyedül csinálni. Hiszen ahogy már volt róla szó – a gazdaság (és ikertestvére a pénz) társasjáték. Sokkal nagyobb eredményt érsz el, ha

 • gyengeségeidet mások erősségével ellensúlyozod,
 • erősségeid pedig megsokszorozod mások erősségeivel.

Meglátod, már néhány játéktól nagyságrenddel javulnak társas és egyéni készségeid! Arról nem is beszélve, hogy közben jó társaságban fergetegesen szórakozol. Mire vársz még? Csatlakozz a csoportunkhoz a Facebook-on!

A következő alkalommal a játékvezető szerepéről írok.

 

(kép forrása: a szerző saját cashflow játékának készletéből)

Szólj hozzá!

Címkék: biztonság kommunikáció bizalom önismeret csapatjáték kapcsolatépítés érdekérvényesítés jó munka a szomszéd tehene casflow elegendő szabadidő társas készségek

Cashflow - 8 készség a sikerhez

2016.04.06. 21:52 penzkapu

cashflow_kis_uzlet.jpgA múltkor beszéltünk róla, hogy ha ma okosan akarsz játszani, szükséges pár készség. Megfelelő gyakorlás után a mókuskerékből is ki tudnak juttatni. Vegyük sorra ezeket! Vannak köztük egyéni és társas készségek.

Ha befelé forduló, zárkózottabb személyiség vagy, akkor ahhoz vagy hozzászokva, hogy dolgaid többségét magad intézed, és nehezedre esik másoktól segítséget kérni.

Pedig a pénz és a gazdaság játéka csapatsport! Társaságban könnyebben megy. Aki pedig ellenkezőleg, nyitott a külvilág felé (extrovertált) – nos, ő meglepve fogja tapasztalni, hogy mennyivel meg tudja növelni társadalmi kapcsolatrendszerének hatékonyságát, ha maga is javítja bizonyos alapkészségeit.

Mik azok a változások a világban, amikhez alkalmazkodnunk kell? Milyen egyéni készségek kialakításával és begyakorlásával fordíthatod ezeket a javadra? A teljesség igénye nélkül a 8 legfontosabb:

 1. Kezelni kell a bizonytalanságot

Elvesztheted az állásod, vagy csak nem fizetnek ki időben? Ezek mind be vannak építve a játékba. Megtanulhatod, hogyan kell ezeket a helyzeteket kezelni.

 1. Barátkozz össze a pénzzel!

Az emberek többsége fél a pénztől, mert nem, vagy rosszul ismeri. Ha Te is közéjük tartozol, az nem a Te hibád. Tegyél róla, hogy ez megváltozzon!

 1. Vannak konkrét céljaid?

Vagy csak úgy általában tudod, mit szeretnél? Több pénz, boldogabb élet – ezek túl homályosak. Álmodozásnak jók, de ez ma kevés! Annyi kísértés vesz körül, hogy ha nem fogalmazod meg pontosan a vágyaidat, egyik se fog teljesülni… L Merjél viszont nagyokat álmodni! Sokaknak ez gondot okozhat. Ne félj, a játék segít!

 1. Aki árt mond, mondjon bért is!

Sokkal több helyen tudod elkölteni a pénzedet, mint mondjuk 30 évvel ezelőtt. Szinte Rád kényszerítik az újabb és újabb „kütyüket” és más termékeket, szolgáltatásokat. Már-már kísérleti nyuszinak érzed magad, akin a gyártók az ötleteiket tesztelik. Gyakran a Te pénzeden.

Ráadásul – a fizetések emelkedéséhez képest is! - több dolog drágult, mint ami olcsóbb lett. Főleg a lakhatás, a közlekedés és az iskola költségei emelkedtek. Ehhez újabb jövedelemforrásokra van szükség. A játékban kiváló alkalom nyílik rá, hogy megismerkedj velük!

 1. Mások a lehetőségek

A korábbiakhoz képest látszólag szűkültek a lehetőségek. Ez nem így van, sőt épp ellenkezőleg: Ma sokkal több van belőlük. Azért érzékeled így, mert megváltoztak. Korábban sokszor tálcán kínálták magukat, most viszont észre kell venni őket. Ráadásul kiválóan álcázzák magukat! Ezért sajnos a felismerésüket külön is meg kell tanulnod.

Továbbá el kell tudnod dönteni, hogy érdemes-e kihasználnod, s ha igen, akkor gyorsan bele kell vágnod. A jó lehetőségek többnyire csak rövid ideig állnak fenn. Ehhez pedig…

 1. Tudni kell dönteni

Ez megint egy sok gyakorlást igénylő készség. Régebben a helyzetek többsége egyértelmű volt. Megengedhetted magadnak, hogy csak akkor lépj, ha minden információ a rendelkezésedre áll. Ha ma is így cselekszel, akkor túl lassú leszel. És akkor a többiek megelőznek. Mind a lehetőségek felismerésére, mind pedig a döntések gyakorlására kiváló terep a Cashflow játék!

 1. Figyelem, figyelem! Összpontosíts!

Előfordulhat, hogy apró-cseprő dolgok elterelik a figyelmed a lényegről. Nem tehetsz róla. Jobbá válik azonban az életed, ha megtanulsz jobban koncentrálni, fókuszálni.

 1. Oszd be és uralkodj!

Érdekel-e vajon egy jobb pénzkezelési módszer? Tudom, tudom. Te kiválóan beosztod a pénzed, csak kevés van belőle. És ha azt mondom, ettől több pénzed lesz?

Gyere cashflow-t játszani! Hozz máris egy jó döntést kockázat nélkül! Lépj be a csoportunkba!

Legközelebb a társas készségekről lesz szó.

 

(kép forrása: a szerző saját cashflow játékának készletéből)

Szólj hozzá!

Címkék: cashflow játék egyéni készségek kijutás a mókuskerékből

Így játszunk mi – Cashflow játékot

2016.03.26. 15:06 penzkapu

cashflow_gazdalkodj.jpgMelyik társasjáték jut eszedbe a képről? Emlékszel rá? Az volt a cél, hogy lakást vegyél magadnak és berendezd.

Közben élted az életed: Vásároltál, szórakozni, pihenni jártál, és ha túlzásba vitted a bulit, az nem vált előnyödre.

Ha így sem ismerős, akkor kérdezd meg a szüleidet! Nagy kedvenc volt!

Ma már mindnyájan élesben játsszuk.

 

Persze, azt mondod, akkor könnyebben ment. Minden kör végén megkaptad a fizetést, szerencsés esetben még bónuszt (jutalmat) is! Vagyis nem kellett félned attól, hogy elveszted az állásod. Alacsony volt a rezsi, kedvezményesen nyaraltál, és jó áron tudtál lakáshoz jutni.

Ez sajnos örökre elmúlt. A világ időközben nagyot változott. Nem tudsz tenni ellene. Alkalmazkodnod kell! Jó-jó, de hogyan? Mi az, amit tehetsz?

Először is…

Szeretnéd magad jól érezni a nagybetűs Élet játékában? Nekem ez azt jelenti, hogy

 • Szeretem a munkámat, és jól meg is fizetik.
 • Elég időm jut a pihenésre és a családomra.
 • Biztonságban tudhatom a gyermekeim jövőjét, és a sajátomat is.

Vajon ez elérhető ma is?

Igen, de…

Kell hozzá egy sor olyan készség, amit ki kell magunkban alakítani, és be kell gyakorolni. Szerencsére van ehhez egy játék. Ebben tét nélkül, jó társaságban, szórakozva gyakorolhatsz. Egész addig, míg profi leszel. Mert az leszel! Hamarabb, mint gondolnád. Jól hangzik?

A játék neve Cashflow

Ez magyarul pénzáramlást jelent. Pontosabban készpénzáramlást. Mert nem mindegy, hogy Hozzád áramlik a pénz, vagy Tőled el. Ha Hozzád, akkor kiszabadulhatsz a mókuskerékből. Ha Tőled, örökre benne ragadsz.

Ha máris kedvet kaptál a játékhoz, szeretettel látunk a Facebook csoportunkban. Nálunk különleges élményben lesz részed, mivel teljesen a magyar lehetőségekre alakítottuk.

 

Nézd meg itt, milyen készségek segítenek hozzá, hogy örökre búcsút inthess a mókuskeréknek! 

 

(kép forrása: a szerző saját játéka)

Szólj hozzá!

Címkék: Gazdálkodj okosan Cashflow játék

süti beállítások módosítása