HTML

Pénzkapu

Ha már nagyon eleged van abból, hogy sose jössz ki a fizetésedből, és/vagy vállalkozóként kevés az árbevételed. Receptek, amikre sose gondolnál...

Nézz be a hasonló nevű honlapra is!

Címkék

Címkefelhő

A szörnyű igazság - a részvényről és a tőzsdéről

2013.07.19. 14:55 penzkapu

1. Magyarországon egy átlagembernek a témáról kb. annyi jut az eszébe, hogy "eltőzsdézték" a nyugdíjvagyont, és ezt vagy elhiszi, vagy nem. Pedig a részvény ennél sokkal többet tud!

2. A részvénytársaság feltalálásának köszönhetjük, hogy ma iparszerűen állíthatóak elő mindazok a dolgok, amiket "iparcikk" néven ismerünk. Ezért tudunk elérhető áron hozzájutni mosógéphez, fürdőkádhoz, konyhai eszközökhöz. Ezért nem luxuscikk az autó (bár ma megint egyre inkább annak tűnik...), ezért tudjuk megfizetni a villamosjegyet vagy a repülőt (már aki).

3. Egy cég részvényeit a legjobb a cég elindításától a megszűnéséig birtokolni. Ha jól működik, a nyereség egy részét (vagy akár az egészet) általában kiosztják a részvénytulajdonosok között. Ezt hívják osztaléknak. A részvényt leginkább ezért érdemes tartani. Persze csak ha jó a cég.

4. A részvénnyel kapcsolatban kialakult előítéletek többsége a tőzsdéhez és a tőzsdézéshez kapcsolható. Mert ott "spekulálni", "nyerészkedni" lehet. És azt nem szeretjük. Mármint, ha a másik nyer - irigyek vagyunk.

5. Pedig a tőzsdében semmi misztikum nincs, az egy piac. Csak ott nem zöldséget árulnak. Azért van rá szükség, hogy ha egy vállalkozásba beszálltál, de később másra kell a pénz, ne csak be, de ki is tudj szállni, el tudd adni a részvénye(i)det.

6. Tudtad, hogy időnként Te is spekulálsz a piacon? Például ha megvárod a zárást, hátha akkor olcsóbban megkapod a maradékot. De lehet, hogy nem - lásd karácsonyfa december 24-én. Vagy ha a kereslethez képest kevés és kiváló minőségű volt az áru. Pont mint a tőzsdén.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://penzkapu.blog.hu/api/trackback/id/tr865415095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása