HTML

Pénzkapu

Ha már nagyon eleged van abból, hogy sose jössz ki a fizetésedből, és/vagy vállalkozóként kevés az árbevételed. Receptek, amikre sose gondolnál...

Nézz be a hasonló nevű honlapra is!

Címkék

Címkefelhő

Devizahitel sztori - 2. folytatás: Szerszámok

2013.09.29. 13:55 penzkapu

2. Szerszámok

Mi egy szerszám lényege? Hogy a segítségével ugyanazt a tevékenységet rövidebb idő alatt tudod elvégezni, mint nélküle. Az így felszabaduló időben pedig csinálhatsz valami mást vagy ugyanabból többet.

Már egy hosszú bot is megteszi szerszámnak, ha le akarsz verni valamit a fáról. Hiszen időt spórolsz vele – nem kell felmásznod a fára. Ugyan nem fizikai formában találkozunk vele, de szintén szerszámnak tekinthető a munkamegosztás ötlete (egyikünk gyümölcsöt keres, másikunk vizet, aztán amit találtunk, annak egy részét elcseréljük). Sőt bármilyen ötlet, amivel időt nyersz.

Szerszám a sablon is. Amikor sok egyforma mütyürt kell létrehozni, akkor azzal segít, hogy a sablont csak egyszer kell megalkotni, utána már minden egyes mütyür előállítása gyorsabban megy. Amikor egy Excel táblát készítesz, az is egy sablon.

Vagy ha ugyanazt a műveletet sokszor egymás után kell elvégezni, írhatsz rá egy számítógépes programot. Ha a személyi jövedelemadó bevallásodat az adóhivatal honlapján található szoftver segítségével töltöd ki, ott pl. találkozhatsz egy ilyennel.

Itt álljunk meg egy kicsit, és jegyezzünk meg néhány fontos dolgot:

  • Ha egyszer létrehoztál egy szerszámot vagy csak úgy ráakadtál, ne dobd el! Nem csak egyszer segít, többször is használhatod. Egész addig, míg tönkre nem megy (pl. eltörik a bot).
  • Ahhoz, hogy holnap jobban élj, mint ma, az energiád egy részét érdemes szerszámok keresésére illetve létrehozására fordítani. Ez lényegében felfogható úgy, hogy a mai nap elfogyasztható javak egy részéről lemondasz, és átcsoportosítod a jövőbeni nagyobb fogyasztás reményében. Megjelenik a beruházás.
  • Eleinte csak az idődet tudod átcsoportosítani (pl. még egy kosár gyümölcs leszedése helyett bot keresésére vagy egy dárda megfaragására).
  • Tulajdonképpen a beruházás révén nyert szerszámok alapozzák meg a nagyobb kényelmet, a jobb életet.
  • Mivel senki nem garantálja, hogy a holnap életben talál, ezért nem érdemes túl sok fogyasztásról lemondani. Van egy egészséges arány, bár ez időről időre változik. Ráadásul egyénfüggő is.

 

Következik: Újabb, egyre rafináltabb szerszámok

 

Szólj hozzá!

Címkék: devizahitel

Devizahitel sztori - folytatás: Világméretű szerepjáték

2013.09.29. 13:51 penzkapu

I. Az alapok

1. Világméretű szerepjáték

Elgondolkoztál-e már azon, hogy a világgazdaság nevű színdarabban ki milyen szerepet játszik? Mit csinál egy háztartás, egy vállalat, miért van egyáltalán bank a világon, és vajon mit tesz az állam – amikor egyáltalán tesz valamit?

Most szakadjunk el azoktól a sztereotípiáktól, közhelyektől, amiket az előző évtizedekben a média különböző csatornái rájuk aggattak! Talán szokatlan lesz, hogy a multinacionális vállalatban nem a csúnya profithajhászt, a bankárban nem a folyamatosan pénzét számoló alakot, az államban pedig mindenki jótevőjét, az igazságosztó bajnokot fogjuk elsősorban észrevenni.

De akkor kit? Kezdjük a háztartással, hiszen ez mindennek az alapja. Mit szeretnének egy háztartás tagjai? Az anya mindenekelőtt biztonságban szeretné tudni családját. Apa a fáradságos egész napi munkát leöblítendő egy jó hideg sört, egy kényelmes kanapét és nézhető tévéműsort.

A gyerekek eleinte azt, hogy legyen kihez odabújniuk, később némi zsebpénzt, még később pedig még több zsebpénzt, és azt, hogy hagyják őket békén. Ki-ki helyettesítse be magának a saját ízlésvilága és szokásai szerint!

Idilli a kép. Télen a kandallóban lobog a tűz, a fotelban esetleg még egy-két cica is dorombol. De nini, hirtelen mi történik? Felébredünk. A láng már nem ég, sötét és hideg van, s a távolból furcsa zajok hallatszanak. Mintha vadállatok ordítása lenne...

Megérkeztünk a … Hova is? Az emberiség múltjába. Amikor még a puszta életben maradás volt a fő cél. Meglehetősen nagy utat tettünk meg azóta. Csupa mesterséges holmival vagyunk körülvéve, a természettel sokunk egyre kevesebbet találkozik.

Érdekességnek számít, ha egy erdei kiránduláson szedret találunk. Legtöbben még háziállatot is csak képen vagy falumúzeumban láttak közelről. Feladja a leckét a tűzrakás, és az eső elől sem egy barlangba kell menekülnünk.

Minek köszönhető mindez? Miért nem bírtak őseink a fenekükön megülni? Mert hajtotta őket a vágy, hogy nagyobb biztonságban és nagyobb kényelemben éljenek. Vagyis az emberben megvan a természetes igény - mindig többet és többet akar.

És ehhez mindig megtalálja a megfelelő eszközöket. Mondhatni szerszámokat.

 

Következik: Szerszámok

Szólj hozzá!

Címkék: devizahitel

Ha már mindent tudsz a devizahitelekről…

2013.09.28. 18:59 penzkapu

… akkor ez az írás pont Neked szól.

Meghökkentő dolgokat fogsz megtudni. Többek között kiderül, hogy:

  • Nem is gondolnád, miféle eszközök vannak a kezedben a hitelprobléma megoldására. Ha jól használod ezeket.
  • Amikor az eszközök föllázadnak: Hogyan lett a barátból ellenség?
  • Azok tudnak a segítségedre lenni, akiktől a legkevésbé várod, és fordítva.
  • Mi köze Kádárnak az 1930-as évek Amerikájához?
  • Elmúlt 8 év vagy AntallBorossHornOrbánMedgyessyGyurcsányBajnai netán MoszkvaBrüsszel?
  • Túl korán nyíltak a bécsi magyar cukrászdák – elsietett konvertibilitás
  • Pénzügyi felügyelet: tökös vagy töketlen fickók és fickónők?
  • A bankok szerepe - Tettes és áldozat
  • Vajon a hitelemet is ugyanúgy kinőhetem, mint a cipőm?

 

devhitel2k.jpg

A témát - összetettsége miatt - nehéz egyszerűen és érzelmek nélkül megközelíteni. De remélem, tudok pár meghökkentő, számodra új ismerettel szolgálni. Nem azt fogom boncolgatni, ki milyen mértékben felelős a kialakult helyzetért. Ennél egy sokkal izgalmasabb történetet mesélek el, amiből végül az is kiviláglik majd, mi az igazi megoldás.

Először viszont jöjjünk tisztába az alapokkal!

 

Következik: Világméretű szerepjáték

Szólj hozzá!

Címkék: devizahitel

süti beállítások módosítása