HTML

Pénzkapu

Ha már nagyon eleged van abból, hogy sose jössz ki a fizetésedből, és/vagy vállalkozóként kevés az árbevételed. Receptek, amikre sose gondolnál...

Nézz be a hasonló nevű honlapra is!

Címkék

Címkefelhő

Gyerekkedvezmény újratöltve

2013.07.24. 20:54 penzkapu

A kormány ma úgy döntött, hogy kiterjeszti a családi adókedvezményt. Egyben arról is döntött, hogy dilettáns adótervezési módszereit szintén kiterjeszti. (Forrás: pl. http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=194290)

Nem azt nehezményezem, hogy a gyerekes családok jövedelme emelkedik. Nyilván van miből, hiszen „Magyarország jobban teljesít”. A bajom a móddal van. Pontosabban azzal az elvvel, hogy egyre jobban keveredik az adó a biztosítással. Ez súlyos szakmai hiba.

Miről van szó? Ma nagy divat pénzügyi szolgáltatások terén hibás termékről beszélni. Amit ma a kormány tett, az is egy ilyen valami. Lássuk miért!

Biztosítási szolgáltatást általában csak akkor vehetünk igénybe, ha kifizettük a biztosítás díját. A biztosítás speciális esete a társadalombiztosítás (TB). Ahol – különböző okoknál fogva – részben felborul ez az összefüggés. Részben. De hogy egyre jobban?

A TB két nagy alrendszere az egészségbiztosítás és a nyugdíjbiztosítás. A lényeget kiragadva, az egyikért táppénzt és egészségügyi ellátást, a másikért nyugdíjellátást kapunk. A társadalom bizonyos rétegeinek régóta nem kell egészségbiztosítási díjat fizetni. De nyugdíjbiztosítási díjat igen!

Egy súlyos szakmai hibát már elkövetett a kormány, amikor a munkáltató által fizetendő TB-járulékot megszüntette, és helyette adót (a szociális hozzájárulási adót) vezetett be. Ez azért hiba, mert az adó az adó (és ezáltal bármire költhető), a járulék pedig a biztosítási díj, ami a biztosítási szolgáltatások fedezete.

Most tetézi a hibát. Ugyanis:

  1. Egy biztosítási kedvezményt széleskörű társadalmi egyeztetés nélkül kiterjeszt. Ráadásul a kieső díj pótlását sem ártana egyeztetni az „alattvalókkal”.
  2. Még nagyobb zűrzavart okoz a nyugdíjrendszerben. Pl. adott esetben valaki úgy is jogosulttá válhat nyugdíjra, hogy egy fillér járulékot sem fizetett. Persze, egy tollvonással meghozható a szabály, hogy „jár”. De vajon „jut” is, vagy csak a többiek rovására?
  3. Mit szólnál hozzá, ha nem kéne a kötelező gépjármű felelősségbiztosításért fizetned, mert az állam úgy döntött, Te egy társadalmilag hasznos tevékenységet folytatsz, és ezt így honorálja? Cserébe mások díját megemeli. Jó lenne?
  4. És ha a Te díjadat emeli meg, hogy másnak legyen kedvezménye? Ez nem mindenkinek tetszene. Egyetértesz? Miért gerjeszti az állam fölöslegesen a feszültséget?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://penzkapu.blog.hu/api/trackback/id/tr265423676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása