HTML

Pénzkapu

Ha már nagyon eleged van abból, hogy sose jössz ki a fizetésedből, és/vagy vállalkozóként kevés az árbevételed. Receptek, amikre sose gondolnál...

Nézz be a hasonló nevű honlapra is!

Címkék

Címkefelhő

Devizahitel sztori - 6. folytatás: Hogy is van azokkal a multikkal?

2013.10.02. 16:23 penzkapu

6. Hogy is van azokkal a multikkal?

Ők vannak miértünk vagy fordítva? Ezen érdemes alaposan elgondolkodnunk. Hiszen a vállalkozások a háztartásokból nőttek ki, azoknak egy önállósult funkcióját jelentik. Lássuk a beígért részleteket:

Eleinte a szerszám készítője, tulajdonosa és működtetője ugyanaz a személy volt. Ugyanez a személy volt az előállított javak fogyasztója is. Később elindult egy szakosodás – már nem feltétlenül ugyanaz készítette a szerszámot, mint aki működtette. Voltak, akik szerszámok készítésével foglalkoztak, így meg is vásárolhattad tőlük, aztán Te működtetted.

Abban a korszakban, amikor elvették a szerszámaidat, a tulajdonos és a működtető funkciója vált ketté.

Aztán az egyre bonyolultabb szerszámok miatt már több ember volt szükséges a működtetéséhez. Ahol pedig több ember van, ott irányítani, vezetni kell őket. Tehát a működtetés is kettéválik – létrejön a vállalkozó és az alkalmazott szerepköre. Sőt, a vállalkozáson belül is külön terep a gyártás és az értékesítés.

Ki válhatott vállalkozóvá? Leginkább az, aki korábban tulajdonos volt. Emellett volt egy másik lehetőség, ha megalkotott egy szerszámot, és ezt nem adta ki a kezéből. A szerszámmal nem rendelkező, azt csak működtető ember számára csak az alkalmazotti szerepkör volt elérhető.

Még egy lényeges változást hozott az ipari kor – azt, hogy egy vállalkozásnak több, akár sok pici tulajdonosa is lehet. Ezáltal úgy is részesedhet valaki egy vállalkozás eredményéből, ha nem lesz belőle vállalkozó. Elég, ha tulajdonos. Ez megint fontos eleme lesz a devizahitel probléma megoldásának.

 

Következik: Amikor az eszközök föllázadnak

 

Szólj hozzá!

Címkék: devizahitel

A bejegyzés trackback címe:

https://penzkapu.blog.hu/api/trackback/id/tr685547807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása