HTML

Pénzkapu

Ha már nagyon eleged van abból, hogy sose jössz ki a fizetésedből, és/vagy vállalkozóként kevés az árbevételed. Receptek, amikre sose gondolnál...

Nézz be a hasonló nevű honlapra is!

Címkék

Címkefelhő

Devizahitel sztori II/6. rész - A hitel mint piramisjáték

2013.10.11. 11:13 penzkapu

6. A hitel mint piramisjáték

Mert van egy speciális szereplő, akinek ugyan nem lenne szabad a gazdaságba (aktívan) beavatkozni, mégis aktív szereplő. Ez pedig az állam. Ugyan csak átmenetileg lett volna szabad neki eladósodni, de a tehetetlensége hajtja tovább. Ennek okaiba most ne menjünk nagyon bele. A lényeg, hogy az állam szereplői (a politikusok) hogy úgy mondjam, „más szerszámával verik a csalánt”. Nekik nem fáj.

Most tudok válaszolni arra a kérdésre, hogy miért nem szabad a fogyasztást hitellel ösztönözni. Mert a fogyasztási hitel „buli” pont olyan, mint egy piramisjáték: a régi beszállókat csak az új beszállók tudják kifizetni. (Hiszen nem keletkezik új érték, épp ellenkezőleg - az érték elfogyasztása a kívánatos.) Ha nincs több új beszálló, az egész összeomlik.

Van egy jó kérdés: Mikor kell egy piramisjátékból kiszállni? Mindenki tudja a választ: Már beszállni sem szabad. Csakhogy az állam valamikor beszállt és mostanra látszólag ördögi körbe került. Két kiút van: A teljes összeomlás vagy pedig ha a fogyasztás helyett az új értékek létrehozását kezdi el ösztönözni.

Előbbi az államcsőd, utóbbi a gazdasági csoda esete. Jól benne vagyunk a szószban!

 

Következik: Az igazi átverés!

 

Szólj hozzá!

Címkék: piramisjáték devizahitel

A bejegyzés trackback címe:

https://penzkapu.blog.hu/api/trackback/id/tr555563016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása