HTML

Pénzkapu

Ha már nagyon eleged van abból, hogy sose jössz ki a fizetésedből, és/vagy vállalkozóként kevés az árbevételed. Receptek, amikre sose gondolnál...

Nézz be a hasonló nevű honlapra is!

Címkék

Címkefelhő

Tiéd a kontroll?

2014.10.10. 05:58 penzkapu

Ennek röviden az a lényege, hogy történjék bármi, ne add ki a kezedből az irányítást. Ez az egyedüli garancia rá, hogy vállalkozásod a Te érdekeidet szolgálja.

Tegyük fel, hosszú és fárasztó autóúton vagy. Nem is igazán tudod, merre jársz. A GPS javasol egy útirányt, de a melletted ülőnél a térkép valami egészen mást mond. Mit teszel?

  • A GPS-re hallgatsz? Hiszen a modern technika nem tévedhet...
  • Megfogadod, amit a térkép mond? Hiszen a jól bevált évtizedes módszer még soha nem mondott csődöt...
  • Átadod a kormányt?

Tied a döntés: vezetsz vagy vezetsz?

Mindhárom rossz válasz! Miért? Azért, mert valaki másra bíztad az irányítást. Az eredmény: Oda fogsz eljutni, ahova az a valaki vagy valami más vezet. Még az is lehet, hogy pont oda, ahova szeretnél.

De mi van, ha nem? Az 10-ből 10 esetben feszültséget fog benned okozni. Amúgy is fáradt, és türelmetlen vagy már. Ráadásul csalódott is, mert nem azt kaptad, amit elképzeltél. Hidd el, ez nem sok jóra vezet.

Míg ha a kormányrúdnál maradsz, és Te hozod a döntést, akkor mindenképpen megmarad a lelki békéd. Még akkor is, ha nem oda jutsz, mint ahova szerettél volna. Ha nem hiszed, próbáld ki!

 

Remélem, eddigre sikerült meghatároznod a fő célodat. Ha nem, az sem baj, de addig semmiképpen ne indítsd el a vállalkozásodat. Vagy ha mégis, számolj a menet közbeni korrekció okozta veszteségekkel és plusz költségekkel.

Ki fölött kell kontrollal rendelkezned?

Ha az előző bekezdéseket újra elolvasod, rájössz, hogy elsősorban önmagad felett.

Azonkívül:

  • Mivel nem tudsz mindent magad csinálni, lesz egy csapatod, aminek tagjait kontrollálni kell.
  • Lesznek váratlan események, amik fölött nem rendelkezel kontrollal. Ilyenkor egyetlen dolgot tehetsz: a fő célod és a rendelkezésedre álló információk alapján gyors döntéseket hozol.

 

Legközelebb kombináljuk a vállalkozás-típusokat a stabil vállalkozás 3 legfőbb feltételével, és fény derül végre a B, C, E betűk jelentésére is.

Szólj hozzá!

Vállalkozom, tehát vagyok

2014.10.09. 19:30 penzkapu

Az előző részekben valószínűleg szerepelt néhány számodra sokkoló információ küldetésről, vállalkozói gondolkodásmódról szembeállítva az alkalmazotti szemlélettel. Holott a Te szemed előtt egész más célok lebegtek, mikor vállalkozásra adtad a fejed. Végül is azért hoztad létre, hogy Téged szolgáljon.

Ez annyira fontos mondat, hogy még egyszer leírom:

A vállalkozásod azért van, hogy Téged szolgáljon. 

 

A küldetés másokról szólt, és arról, hogy őket kiszolgálva tudsz egyáltalán életben maradni (hacsak nem akarsz elmenni remetének :-)).

A gondolkodásmód arról, hogy tulajdonképpen érdemes-e Neked bevállalnod a vállalkozóvá alakulás (hacsak nem születtél rögtön annak :-)) nehézségeit.

De itt és most Rólad van szó. Arról, hogy...

Mi a célod ezzel az egésszel?

Egyikről-másikról már esett szó:

  • Szeretnél több időt tölteni a gyerekekkel.
  • Nehogy már a főnököd ossza be az idődet és a szabadságodat!
  • Jó sok pénzt szeretnél keresni.

De számtalan egyéb célod is lehet:

  • Hogy szellemileg kiteljesedj.
  • Hogy valami fontosra felhívd a tágabb környezeted figyelmét.
  • Hogy sok embernek munkát adj.
  • Tartós fennmaradás, hogy megőrződjön a neved, vagy az általad feltalált eljárás.
  • Folyamatos növekedés, fejlődés, innováció.
  • Társadalmi elismerés
  • és így tovább…

No és természetesen a világbéke... :-)

Kell egy fő cél

Igen ám, azonban mindezeknek egyidejűleg nem fogsz tudni egyforma szinten megfelelni. Ki kell tehát választanod egy fő célt ezek közül, és utána szigorúan tartani magad hozzá. Vagyis minden más célt ennek kell alárendelned.

Ez sokkal, de sokkal nehezebb, mint gondolnád. Ahhoz, hogy következetesen tartani tudd magad hozzá, a következő kérdést kell föltenned: Vajon kié a kontroll?

Nem vagy vezető alkat? A rossz hír, hogy nem tudod megúszni, hogy azzá válj. A jó hír, hogy menni fog, csak gyakorolni kell. Belejössz majd, mint az a bizonyos kiskutya az ugatásba.

Szólj hozzá!

Címkék: vállalkozás vezetés fő cél mi a célod

Szabadság, jó kereset, kötetlen munkaidő

2014.10.08. 05:58 penzkapu

Sikerült a múltkori feladatot megoldani? Netán még kétségeid vannak a tekintetben, hogy eléggé megvan-e Benned a vállalkozói szemléletmód? Hadd könnyítsem meg a döntésedet!

A vállalkozás szinte korlátlan szabadságot ad számodra. Mindenféle állásnál több szabadidőd juthat a családodra, gyermekeidre! Olyan játékot játszhatsz, amelynek játékszabályait zömében Te határozod meg.

Fogadjunk

Fogadjunk, hogy a döntésben visszatartott, amit a biztonság elvesztéséről írtam. Csakhogy az már jó régen elveszett. Gondolj arra, hogy bármikor kitehetnek az állásodból, semmi kontrollod nincs felette. A vállalkozásodban viszont felkészülhetsz a piac ingadozásaira.

A kockázatot sem így, sem úgy nem tudod elkerülni. De meg tudod és meg is fogod tanulni kezelni. Később erről még bőven lesz szó. Kiváló tananyagaink vannak róla.

Mekkora a fizetésed?

Ne félj, nem vagyok rá kíváncsi. A lényeg, hogy alkalmazottként erről nem Te határozol. Emiatt viszont be is van korlátozva. Vállalkozóként ilyen korlát nincs. Egyedül a rátermettséged és szorgalmad határozza meg.

„Meg a kapcsolatrendszerem és a szerencsém” – teszed hozzá. Csakhogy a kapcsolatrendszered főként Rajtad múlik. Megvannak rá a technikák, hogyan építsd ki. A szerencséről pedig rögtön elárulok egy nagy titkot.

Szerencséd van

Az iskolában elhitetették Veled, hogy nem lehet mindenkinek szerencséje. Ez nem így van! Ugyanis a szerencse nem más, mint a lehetőség és a felkészülés találkozása. Lehetőség mindig van, több is, mint gondolnád! Csak nem veszed észre, ugyanis álcázza magát. Nálunk megtanulhatod, miről ismerd fel.

A felkészülés pedig megint csak Rajtad múlik!

 

Legközelebb a stabil vállalkozás harmadik alapfeltételéről lesz szó.

Szólj hozzá!

Címkék: szabadság vállalkozás jó kereset kötetlen munkaidő

Két gyerek, meg... a vállalkozás

2014.10.07. 05:58 penzkapu

Avagy 3 dolog, ami csírájában megfojthatja a vállalkozásodat - Kettő

A küldetésed keresése kapcsán remélem, fölvetődött Benned a kérdés: „Miért baj, ha én pénzt akarok keresni a vállalkozásommal?”

Egyáltalán nem baj, sőt! Az előző rész éppen arról szólt, hogy pénzed nem attól lesz, hogy kapni akarsz (mondjuk pénzt), hanem attól, ha adsz. Minél több embernek és minél többet. Ez legyen az elsődleges célod! Mert a küldetésnek pont ez a lényege. És ha így teszel, akkor a pénz követni fog!

Ha viszont csak vágyakozol rá, és kergeted, akkor folyton menekülni fog előled.

 

2. fojtogató: A vállalkozói szemlélet hiánya

Volt már szó a kényszervállalkozókról. Ők valójában nem vállalkozást akarnak, hanem állást, és vele biztos, kiszámítható havi jövedelmet. Ez abból derül ki, hogy tevékenységük elsődleges célja a pénzkeresés. Nem akarnak vevőket keresgélni, számlákkal, könyveléssel bajlódni.

Az igazi vállalkozók ezzel szemben folyton a lehetőségeket keresik. A szótárukból hiányzik a „lehetetlen” szó. Ha valamire nem tudják a választ, megkeresik azt az embert, aki tudja. Nagyon nagy a különbség az alkalmazotti és a vállalkozói szemlélet között!

A következőkben kiemelek belőlük hármat. Talán ezek a legfontosabbak.

Biztonság és szabadság

Egy alkalmazott minden körülmények között biztonságot akar. Talán a vállalkozó nem? Nem! Ő szabadságra vágyik. Nem szereti, ha mások mondják meg neki, mit, hogyan és mikor csináljon. Bizonyos értelemben a biztonság és a szabadság egymás ellentéte.

Gondolj csak arra, hogy ha kimész az utcára, bármikor a fejedre eshet egy tégla, vagy elüthet egy teherautó. Jobban jársz, ha otthon maradsz. De a lakásodba is betörhetnek. Ezért a biztonságod érdekében rácsok mögé zárkózol. Önként lemondasz a szabadságodról.

Vállalkozóként ezernyi csapás érhet. Állandóan résen kell lenned a versenytársaid miatt (sokszor még az üzlettársaid miatt is). Figyelned kell a piac minden apró rezdülését. Hát nem kényelmesebb elmenni alkalmazottnak?

Elkölteni vagy megszerezni jobb a pénzt?

Az alkalmazott büszke rá, hogy jól gazdálkodik egy adott költségkeretből. A vállalkozó nem szereti, ha korlátok közé szorítják. Inkább megszerzi a szükséges forrásokat a projektjére.

Magánszemélyként vannak, akik jól be tudják osztani a fizetésüket. Állandóan spórolnak, s közben panaszkodnak, hogy kevés a pénzük, és nem rajtuk múlik, hogy több legyen. Mások pedig folyton azon törik a fejüket, hogyan tudnának plusz jövedelemre szert tenni, hogy ne kelljen garasoskodniuk. Ismerős? Épp erről beszélek. 

Előrelépés a szamárlétrán

Egy alkalmazott számára fontos, hogy a végzettségének megfelelő pozícióban dolgozhasson. Büszke a titulusaira, örömmel veszi az előléptetést. Ha elég rátermett, végigjárhatja akár a teljes ranglétrát. Bár ma erre egyre kevesebb az esélye. Leépítésre annál nagyobb.

A vállalkozó nap mint nap elvégzi az „utolsó irodakukac-helyettes” feladatait is. Eleinte mindent maga csinál, miközben egy tapodtat sem lép előrébb. Viszont övé a „szamárlétra”. És ha jól dolgozik, még a vezérigazgatói szint fölé is léphet. Mindezt akár család mellett!

 

Feladat: Rád melyik a jellemzőbb az előző 3 szempont alapján? Alkalmazottként gondolkozol, vagy vállalkozói a szemléletmódod?

 

Ehhez kapsz némi segítséget. De csak ha fontos Neked a jó kereset és a kötetlen munkaidő.

Szólj hozzá!

Címkék: biztonság szabadság vállalkozás szamárlétra vállalkozói szemlélet

Neked mi a küldetésed?

2014.10.06. 05:58 penzkapu

Avagy 3 dolog, ami csírájában megfojthatja a vállalkozásodat - Egy

Előzmény

Az én verzióm

Elég régóta vagyok vállalkozó, ezért volt ideje kikristályosodni az alábbiaknak. Három fő tényező köré csoportosul az egész. Minden más, ami fontos, valamilyen formában ezekhez kapcsolható.

Ne haragudj rám, kicsit rugdosni foglak. Mit jelent ez? Egyfelől azt, hogy házi feladatokat fogsz kapni. Másrészt pedig egy csomó olyat mondok majd, ami nem fog tetszeni. A Te érdekedben teszem.

1. fojtogató: A küldetés hiánya

Megkérdeztem pár embert, miért fogott vállalkozásba. És mit mondtak?

-      „Pénzt akarok keresni vele.” Rossz válasz!

-      „Pénzre van szükségem!” Még rosszabb.

Ezek arra utalnak, hogy a magyar vállalkozók többsége ún. kényszervállalkozó. Valójában állást és biztos, kiszámítható jövedelmet akarnak. Erről még beszélünk a második résznél.

Az egész arról szól, mi az, amit adni tudsz, és nem arról, amit kapni akarsz. Vagy amiről azt hiszed, „jár” Neked. Szeretném, ha ezt nagyon megértenéd, különben fuccs a még el sem indult kezdeményezésednek!

Hallottál már Elizabeth Holmes-ról?

elizabeth_holmes.jpgŐ ma az egyik legsikeresebb hölgy. Egy olyan módszert fejlesztett ki, amivel a jelenlegi macerás vérvétel helyett egy cseppből el lehet végezni a komplett laborvizsgálatot.

Szolgál ezzel Téged? Naná! Sokkal kevesebb idődbe és kevesebb fájdalmadba kerül egy ilyen vizsgálat. Ezt adta Neked. Ráadásul olcsóbb is egy ilyen vizsgálat. Ezt adta az egészségügyi rendszernek.

És mit kapott cserébe? Van egy pár milliárdot (nem milliót, milliárdot!) érő cége. Persze az érték dollárban értendő. Mondjuk az is kellett hozzá, hogy évekig „ingyen” dolgozzon. Szerinted jó cserét csinált?

Neked mi a küldetésed?

Te mit tudsz adni az emberiség számára? Várj, átfogalmazom: Mi az a dolog, amitől, ha Te nem lennél, az egész világ örökre szegényebb lenne? Azért, mert senki más nem lenne képes és hajlandó azt a többiek rendelkezésére bocsátani.

Nem kell nagy, világmegváltó dolgokra gondolni. Bármi lehet ez, amiben egyedi vagy. És mivel mindannyian megismételhetetlenek vagyunk, nem lesz nehéz kitalálnod. De ne a KAPÁS, hanem az ADÁS lebegjen a szemed előtt! Adni akarj magadból, és ne eladni a portékádat!

A mai házi feladatod az, hogy ezt kitaláld. Nem biztos, hogy holnapra meglesz, de minden nap gondolkozz rajta egy kicsit! Ha pedig már megvan, folyton-folyvást finomítsd!

A következő részt itt találod. 

 

Fotó: Steve Jennings / Europress / Getty (a divany.hu-n megjelent cikkből - http://divany.hu/shopaholic/2014/10/04/30_eves_es_onerobol_milliardos/)

Szólj hozzá!

Címkék: vállalkozás küldetés vállalkozás-gyilkosok

süti beállítások módosítása