HTML

Pénzkapu

Ha már nagyon eleged van abból, hogy sose jössz ki a fizetésedből, és/vagy vállalkozóként kevés az árbevételed. Receptek, amikre sose gondolnál...

Nézz be a hasonló nevű honlapra is!

Címkék

Címkefelhő

Devizahitel sztori - 3. folytatás: Újabb, egyre rafináltabb szerszámok

2013.09.30. 10:53 penzkapu

3. Újabb, egyre rafináltabb szerszámok

További időmegtakarítási lehetőség, ha a munkamegosztást kiterjesztjük az ismerőseink közösségén túlra – idegenekkel is csereberélünk.

A pénz mint szerszám. Nehéz azt elképzelnünk, hogy egy éhes sebész addig keresgél, míg egy olyan pácienst nem talál, aki neki az operációért cserébe a maga termelte ennivalót ajánlja fel fizetségül.

Úgyhogy aki a pénzt (mint ötletet) kigondolta, nagyon sok időt spórolt és spórol meg mindannyiunk számára.

Ezen a ponton megint érdemes egy kicsit megállni.

  • Kiderül, hogy pénzért nem csupán fogyasztási javakat kaphatunk, hanem szerszámokat is. (Hogy ez mennyire lényeges, az majd az ipari kor beköszöntével világlik ki!)
  • Egyidejűleg kialakul az embereknek egy olyan csoportja, akik nem fogyasztási javak, hanem szerszámok előállítására szakosodnak.

Fölmerül viszont egy megoldandó probléma: A vevőnek és az eladónak egymásra kell találni. Ennek segítésére

  • Megjelenik a piac, mint a csere lebonyolításának helyszíne. A piacon könnyebben egymásra találhat a vevő és az eladó, mint azon kívül.
  • Megjelennek a kereskedők. Hasonló szerepük van, mint a piacnak.

És még egy szempont: Korábban elegendő volt jó minőségű javakat előállítani rövid idő alatt. Ehhez most már hozzájön az is, hogy e javakat el is kell tudni adni. (Sokszor nehezebb, mint maga a létrehozás.)

Az eddigieket összefoglalva: Saját vállalkozásodat menedzseled. Az önellátó gazdálkodás során azt állítasz elő, ami Neked tetszik, saját fogyasztásra. Csereberélsz a kis közösségeden belül, szerszámokat keresel és készítesz.

Később már idegenekkel is kereskedsz. Árut termelsz. A fölösleget kiviszed a piacra és pénzt kapsz érte, amit más árukra, részben szerszámokra költesz. A lényeg: a szerszámok mindvégig a Te kezedben vannak, Te rendelkezel fölöttük. A Te termelőeszközeid.

Alapvetően magadnak termelsz, és kiegészítésként keresel egy kis pénzt, amivel növeled a fogyasztásodat.

 

Következik: A történelem közbeszól

Szólj hozzá!

Címkék: devizahitel

A bejegyzés trackback címe:

https://penzkapu.blog.hu/api/trackback/id/tr215462356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása