HTML

Pénzkapu

Ha már nagyon eleged van abból, hogy sose jössz ki a fizetésedből, és/vagy vállalkozóként kevés az árbevételed. Receptek, amikre sose gondolnál...

Nézz be a hasonló nevű honlapra is!

Címkék

Címkefelhő

Devizahitel - számpélda

2015.05.07. 21:41 penzkapu

A múltkor ígértem egy számpéldát. Azt fogja megvilágítani, hogy miért tartoznak sokan szinte még többel, mint amennyit fölvettek. Nem mondom, hogy minden egyes esetre magyarázat, de tanulságos.

Az egésznek a kulcsa az, amit a múltkor írtam: Amit nyersz a réven, azt elveszíted a vámon. Vagy másképp: Hosszú távon gyakorlatilag nem tudsz nyerni azon, hogy forint helyett devizát vettél föl. A forintnak pedig igen magas volt a kamata.

Normál gazdasági helyzetben egy 20 éves lejáratú lakáshitel esetén durván a fölvett hitel dupláját kell visszafizetni. Ez azt jelenti, hogy évente kb. 10 százalékát. A könnyebb számolás kedvéért vegyük azt, hogy 10 milliót veszel föl, és havi 80 ezer a törlesztőrészlet.

Ez évi 960 ezer, ami a teljes hitel összegének 9,6 százaléka. Nézzük meg, mi a helyzet akkor, ha a kamat mértéke önmagában is magasabb ennél. Mondjuk 12,6 százalék. Ebben az esetben a havi 80 ezer forintos részlet még arra sem elég, hogy a kamatot kifizesd.

Mit jelent ez magyarul? Nemhogy csökkenni nem fog a tartozásod, hanem épp ellenkezőleg, nőni fog! Egy év után 10-ről 10,3 millióra! (Mert 12,6 mínusz 9,6 az 3, és 10 millió 3 %-a az 300 ezer.) A következő évben már ennek a plusz 300 ezernek is ketyeg a kamata.

Könnyű kiszámolni, hogy 5-10 év alatt ez a plusz összeg a kezdeti tőke 15-35 százalékával is megnőhet. Még akkor is, ha időközben csökkennek a kamatok. És közben rendesen fizeted az évi közel egymilliós „törlesztést”.

Röviden: Simán előfordulhatott, hogy az első években fizetett összeg még a kamatfizetésre sem volt elég. (Főleg akkor, amikor magasan voltak a forint kamatok.) Nézd meg a jegybanki alapkamat mértékét (például az MNB honlapján megtalálod)!

2003-ban egy rövid, és 2005-2006-ban egy kicsit hosszabb időszakot leszámítva 8%, és sokszor bőven afölött volt. Ez pedig elég ahhoz, hogy kiváltsa az előbb említett helyzetet.

Ráadásul az ilyen hosszú futamidejű hitelek matekja olyan, hogy ha már elkezded a tőkét törleszteni, az eleinte (az első 10-15 évben) mégis csak minimális mértékben csökken.

Ezen csak egy nagymértékű kamatcsökkentés segít. De objektív okok miatt a lakáshitelek kamata már nemigen fog lejjebb menni a mostaninál. És bizony komoly sansza van, hogy belátható időn belül el fog kezdeni emelkedni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://penzkapu.blog.hu/api/trackback/id/tr377440466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása