HTML

Pénzkapu

Ha már nagyon eleged van abból, hogy sose jössz ki a fizetésedből, és/vagy vállalkozóként kevés az árbevételed. Receptek, amikre sose gondolnál...

Nézz be a hasonló nevű honlapra is!

Címkék

Címkefelhő

Devizahitel sztori - 5. folytatás: Az ipari kor első szakasza

2013.09.30. 11:01 penzkapu

5. Az ipari kor első szakasza

Mai szóhasználattal élve azt mondanánk, hogy egy erőltetett beruházási folyamat zajlott le a fogyasztás rovására. Ekkor épült ki az alapvető infrastruktúra: vasút, gyárak, utak, alapvető termelési kapacitások (lényegében az eredeti tőkefelhalmozásról van szó).

A folyamatnak nyilvánvalóan rengeteg kárvallottja volt (róluk kizsákmányolt bérmunkásként tanultunk). De nézzük meg a másik oldalt! Hatalmas mennyiségű szerszám jött létre, ami az alapját képezi annak, amiben ma élünk – közüzemi hálózatok, közlekedés, bevásárlóközpontok.

Vajon mennyi idődbe telne minden nap vizet húzni a kútból, megmelegíteni, fát vágni, gyalog járni a munkába (kapálni a mezőre) meg a piacra? Hálásak lehetünk őseinknek, hogy bevállalták ezt a nagy áldozatot és a „csúnya” tőkéseknek is, hogy létrehozták az ipari kor alapvető szerszámait.

Az alapok kiépülése együtt járt néhány változással:

  • Nagymértékben különvált a gazdaság termelés része a fogyasztástól (ennek részleteit mindjárt megnézzük). A háztartási szektorból kivált egy új, a vállalkozói szektor. Tulajdonképpen itt is kialakult egy munkamegosztás. Fogyasztani csak akkor tudsz, ha valaki azt előállítja. Viszont csak akkor érdemes előállítani, ha van aki elfogyasztja. Ha sokat akarunk fogyasztani, akkor hatékonyan kell előállítani. Tehát érdemes valakiknek a termelésre szakosodni.
  • Valamint – ahogy az előbb szóba került – a fogyasztás teljesen visszaszorult, a termelés során keletkező hasznot a lehető legnagyobb mértékben újabb termelőeszközök beruházásába forgatták vissza.

Viszont az előbbiek következtében elfelejtettük, hogy ki a „főnök”: a család, a háztartás. Számukra valahol útközben elveszett a beruházás és a szerszámok birtoklásának fontossága. Pedig enélkül ki vannak szolgáltatva a vállalkozások által létrehozott gazdasági növekedésnek – hiszen csak ebből részesülhetnek (munkabér formájában).

Más szavakkal mondva, egy háztartás nem lehet kizárólag fogyasztó. Ez a megállapítás fontos eleme lesz a devizahitel probléma megoldásának.

 

Következik: Na hogy is van azokkal a multikkal?

Szólj hozzá!

Címkék: devizahitel

A bejegyzés trackback címe:

https://penzkapu.blog.hu/api/trackback/id/tr985540855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása