HTML

Pénzkapu

Ha már nagyon eleged van abból, hogy sose jössz ki a fizetésedből, és/vagy vállalkozóként kevés az árbevételed. Receptek, amikre sose gondolnál...

Nézz be a hasonló nevű honlapra is!

Címkék

Címkefelhő

Devizahitel sztori III/4. rész - Elsietett konvertibilitás

2013.10.13. 09:55 penzkapu

4. Elsietett konvertibilitás

Emlékszel Járai Zsigmondra? Magyarország történelmének legutóbbi húszegynéhány évében ő volt az első, aki pénzügyminiszterből lett jegybankelnök. (Matolcsy György a második. Igaz neki nem pénzügy-, hanem gazdasági miniszteri titulusa volt.) Hiába, Fidesz kormányzás alatt ilyen univerzális gazdasági szakemberek „teremnek”! Ha a párt miniszteri posztra állítja, akkor is megállja a helyét. De ha jegybankelnökként kell „harcolni”, ott is. Vagy csak kevés a „megbízható” pénzügyi szakember?

Rajtuk csak Bod Péter Ákos tett túl – ő MNB elnöksége előtt ipari miniszterként „működött”. Az esetek nem példa nélküliek - korábban is előfordult ilyen a magyar történelemben vitéz ómoraviczai Imrédy Béla személyében (őt ráadásul még miniszterelnöknek is megválasztották).

Semmi bajom nincs azzal, ha valaki ennyire sokoldalú. De az nem szerencsés, ha valaki egyik nap a kormány embere, aztán hipp-hopp már MNB-elnök. Mert a kettő között meg kell tartani a három lépés távolságot, mivel különböző eszközrendszerük van a gazdaság befolyásolására. Súlyos hiba a kettőt keverni. Gyengül tőle a gazdaság.

Járai szinte még meg se melegedett az MNB-ben, (a kormánnyal egyetértésben) rögtön kiszélesítette a forint árfolyamsávját, ami nagyobb kockázatnak tette ki a magyar gazdasági szereplőket (2001. május 3-i határozat – az interneten utána lehet nézni).

Aztán május végén épp erre – az általuk okozott – nagyobb kockázatra hivatkozva eldöntötték (megint csak a kormánnyal egyetértésben), hogy teljesen konvertibilissé kell tenni a forintot. Mégpedig sürgősen. Nem ám január 1-től vagy legalább valami kerek dátumtól! Nem! Azonnal.

Emlékszem, nagyon mókás volt, mikor újságírók megkérdezték: Akkor most mikortól is lesz teljes a konvertibilitás? Válasz: Még nem tudjuk, ahogy a Magyar Közlöny megjelenik. Ennél már csak a kísérő kommunikáció volt mókásabb: Az újságosnál lehet majd euróval fizetni.

Az egyáltalán nem mókás további következményeket illetően pedig megágyaztak a devizahiteleknek. Szegény állampolgár nem győzi kapkodni a fejét – 10 éve az állását tették ki bizonytalanságnak, most pedig a jó kis magyar forintját.

 

Következik: Rohanás a kaszinóba

 

Szólj hozzá!

Címkék: devizahitel konvertibilitás

A bejegyzés trackback címe:

https://penzkapu.blog.hu/api/trackback/id/tr615565803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása