HTML

Pénzkapu

Ha már nagyon eleged van abból, hogy sose jössz ki a fizetésedből, és/vagy vállalkozóként kevés az árbevételed. Receptek, amikre sose gondolnál...

Nézz be a hasonló nevű honlapra is!

Címkék

Címkefelhő

Te hatékony, vagy eredményes vagy?

2015.04.13. 12:41 penzkapu

Miért, a kettő talán nem ugyanaz? Nagyon nem! Angolul tudóknak egy kis szójátékkal vegyítve: "Efficiency is doing things right, while effectiveness is doing the right things."

Egyik kedvenc példámmal jól meg tudom világítani a különbséget. Tegyük fel, hogy Te Budapestről a Balatonra szeretnél utazni. Viszont egy Debrecenbe tartó vonaton ülsz. Ebben az esetben melyik visz hamarabb a célodhoz? A személyvonat vagy a gyors?

A gyors hatékonyan juttat el Debrecenbe. De hiába: Nem erre az eredményre vágysz.

Persze a történetnek ennél azért több tanulsága van. Mit is jelent az a szó, hogy eredményes? Azt, hogy eredménye van. Vagyis ahhoz, hogy eredményesek legyünk, előbb fontos tisztázni a célt. Azt, hogy egyáltalán mit tekintünk eredménynek.

A hatékonyság inkább a folyamattal függ össze. Ezért is szokták azt mondani, hogy a menedzsernek az a feladata, hogy a dolgok jól haladjanak. A vezetőé pedig, hogy jó legyen az irány.

Ha választanod kell a kettő között, akkor az eredményesség legyen az! A debreceni vonat SOHA nem visz a Balatonhoz, akármennyire is gyors. Egy siófoki személlyel viszont előbb-utóbb célba érsz, még akkor is, ha minden görbe fánál megáll.

Ha igazán jót akarsz magadnak, akkor nem választasz a kettő között, ahogy Kazinczy Ferenc is javasolja:

„Jót s jól! Ebben áll a nagy titok. Ezt ha nem érted, 

Szánts és vess, hagyjad másnak az áldozatot.”

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://penzkapu.blog.hu/api/trackback/id/tr477364418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása