HTML

Pénzkapu

Ha már nagyon eleged van abból, hogy sose jössz ki a fizetésedből, és/vagy vállalkozóként kevés az árbevételed. Receptek, amikre sose gondolnál...

Nézz be a hasonló nevű honlapra is!

Címkék

Címkefelhő

Szomorú Anyák napja

2015.05.03. 11:27 penzkapu

26 voltam, mikor elveszítettem. Apu pedig 3 éve ment el. Neked élnek még a szüleid?

  • Sok konfliktusod van velük? Örülj neki, mert ezeket meg lehet oldani.
  • Bizonyos kérdésekben markánsan más véleményen vagytok? Tanulj meg veszekedés helyett vitázni!
  • Generációs ellentét? Mindig is volt, mindig is lesz! Gondolj rá, hogy egyszer Te is leszel „annyi idős”! És Te is azt fogod mondani, hogy „az én koromban”. :-)

Úgyhogy:

Becsüld meg! Amíg lehet.

Szólj hozzá!

Szokásaink hatalma

2015.05.02. 19:19 penzkapu

Szokásainknak nagyon sok jót és rosszat köszönhetünk. Vajon miért?

Azért alakulnak ki a szokásaink, hogy rutinszerűen ismétlődő helyzetekben ne kelljen folyton azon gondolkodnunk, hogyan döntsünk, mit tegyünk ilyenkor. Így időt nyerünk, és ez az idő adott esetben életmentő lehet.

Egy kialakult szokásnak nagy a tehetetlensége. Ezt úgy értem, hogy erős hatás kell a megváltozásához. Személytől függően 21-30 nap folyamatos, minden napos gyakorlás szükséges, hogy a változás beinduljon, és további hónapok, hogy megerősödjön.

Ez okozza azt, hogy rosszul működő, eredményt nem hozó vagy éppen minket hátramozdító szokásainktól nehezen tudunk megszabadulni. Hiába ismerjük fel a szitut, hiába határozzuk el, hogy változtatunk rajta, nehéz az elindulás. Klasszikus példa erre a fogyókúra, a dohányzásról leszokás, és még sorolhatnám.

Te milyen új szokást próbáltál felvenni, ami még nem sikerült? Szeretnél segítséget kapni hozzá? Figyeld a bejegyzéseket! Hamarosan megjelenik itt egy kiváló lehetőség.

 

Szólj hozzá!

Április utolsó napja

2015.04.30. 21:03 penzkapu

Ma egy kis carpe diem.

Némi variálás után úgy döntöttünk, hogy ma intézzük a heti nagybevásárlást. Mivel sokan kihasználják a hosszú hétvégét, tartottam tőle, hogy nagy tömeg lesz. Kellemesen csalódtam.

Viszonylag kevesen voltak, viszont meglepően jó volt az áruválaszték. Ki is használtuk. Vettünk pár régen nem vásárolt csemegét (pl karfiolt). Végre kezdenek lefelé indulni a zöldség- és gyümölcsárak. Ugyan még messze az igazi, de már kezd illatozni az eper.

Hazaérve beleszippantottam az orgonába. Ezerrel virágzik, és pár napon belül már kókadozni fog. Egyik kedvenc illatom, és sajnos egy évben csak egyszer, rövid ideig élvezhető. Használd ki Te is!

S végül, ismét sznúker. Már többször írtam róla, hogy micsoda agymunka! Egy idő után nagyon jól lehet élvezni a finom humorát. Ma egy ritkán előforduló jelenetnek lehettem szemtanúja.

A vesztésre álló játékos az utolsó, fekete golyó begurításával tudta volna megnyerni az aktuális partit, miután ellenfele nemrég rontott. Sikerült is belöknie, nem volt nehéz. Igen ám, csakhogy utána beesett a fehér is!

 

 

Szólj hozzá!

Tévedések a pénzről

2015.04.29. 19:03 penzkapu

Rengeteg tévedés él bennünk a pénzzel kapcsolatban. Annyira sok, hogy elhatároztam, egy egész sorozatot fogok neki szentelni. Külön-külön megnézünk majd egy sor ilyen tévedést, és pro-kontra körbejárjuk őket.

E tévedések mögött közös okok húzódnak meg. Mielőtt ezekről szót ejtenék, fölhívom a figyelmed a pénznek egy érdekes tulajdonságára: A pénzről szinte bármit el lehet mondani, meg annak az ellenkezőjét is.

Adott esetben bármelyik igaznak bizonyulhat. Egyszerűen kicsúszik a kezed közül. Semmi konkrét, kézzel fogható bizonyíték se szól egyik vagy másik mellett. Nem Te tehetsz róla, a pénz már csak ilyen. Sikamlós. Vajon miért?

Azért, mert a pénzzel kapcsolatos történésekben mindig ugyanazt a közös pontot találod - az embereket. Igen, a pénz a társadalmi viszonyok, illetve a Te kapcsolatrendszered tükröződése. Az emberi gondolkodás áll mögötte.

Maga a pénz is csupán egy gondolat, egy fogalom. Anyagiakról beszélünk, de a pénz nem anyag. Maximum a papír, amire kinyomtatják. De ma már erre sincs szükség. Simán tud önálló életet élni egy elektronikus jelsorozatban, egy bank számítógépében is. Még ebben a formában is erősen befolyásolja a gondolataidat.

Ott tartottunk, hogy a pénzzel kapcsolatos igazságok szubjektívek. Hogyan vélekedsz a pénzről alkalmazottként és mit gondolnál róla, ha Te lennél a munkahelyed tulajdonosa? Mit mondanál, ha vállalkozó lennél?

Milyen érzéseid támadnak, amikor fogyasztóként vásárolsz? Szereted-e a bankot, amikor hitelt veszel föl? Szeretnéd-e, ha Te lennél a bank tulajdonosa? (Megsúgom: Lehetsz!)

Ahhoz, hogy objektívvé tegyük, és felismerjük a szabályszerűségeit, alaposan meg kell ismerkednünk a pénzzel. Úgyhogy a következő részig hadd adjak két házi feladatot:

  1. Gondold végig, Te miért félsz a pénztől!
  2. Kommentbe írd meg, melyek a Te igazságaid a pénzzel kapcsolatban? Amelyekben szilárdan hiszel?

Szólj hozzá!

Gurítsuk a golyókat!

2015.04.27. 23:01 penzkapu

Most folyik a sznúker VB. Vajon mit tanulhatunk belőle?

Első ránézésre ez egy egyszerű játék. Be kell lökdösni a golyókat a lyukba. Ahhoz pedig nem kell más, mint jól kell tudni célozni. Ennyi. De valahogy mégsem! Vajon miért?

Például nem mindegy, hogy a sikeres lökés után következhet-e még egy. Vagyis úgy állnak-e meg a golyók, hogy lehessen folytatni. Mert ha nem, akkor az ellenfélé a terep. Ez nem jó. Hogy fordulhat ez elő?

Úgy, hogy vannak olyan állások, ahonnan nem igazán lehet begurítani a golyót. Vagy csak nem érdemes megkockáztatni, mert jó esély van rá, hogy nem esik be. Egymást is akadályozhatják a golyók.

Ilyenkor derül ki, hogy másféle lökésekre is szükség van:

  • Ami megszünteti ezeket az akadályokat.
  • Ami olyan, hogy ha Te nem is tudod begurítani a golyót, de utána az ellenfél se tudja. (Vagyis ne hagyj neki állást.)
  • Amivel nem csupán azt éred el, hogy az ellenfél ne tudjon belökni golyót, de egyáltalán ne is tudjon szabályosan lökni.
  • Stb.

Ezek rendkívül sokféle kombinációban fordulhatnak elő, és egy profi játékosnak mindet tudnia kell kezelni. Föl kell ismerni a helyzetet, és ennek megfelelően kell gurítania. És persze mondanom se kell, hogy sokszor elegendő egyet hibázni, és már el is ment a parti!

Szerintem ezek a sportolók otthon, amikor senki más nem látja, órákig gyakorolnak egy-egy fajta lökést. Valószínűleg ezért profik. Tehát nemcsak meccseket játszanak, hanem külön-külön is gyakorolják az egyes technikákat.

És amikor már jól megy, akkor tudják összekombinálni azokat. Gondolhatod, egy kiválóan sikerült gurítás mögött hány sikertelen áll.

Most képzeld el, hogy a saját háztartásodban vagy vállalkozásodban kell ennyiféle technikát bevetned!

Szóval én azt tanultam ebből a rengeteg sznúker-nézésből, hogy érdemes ezeket a technikákat először külön-külön megfelelő szintre fejleszteni.

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása