HTML

Pénzkapu

Ha már nagyon eleged van abból, hogy sose jössz ki a fizetésedből, és/vagy vállalkozóként kevés az árbevételed. Receptek, amikre sose gondolnál...

Nézz be a hasonló nevű honlapra is!

Címkék

Címkefelhő

Szerda, a kakukktojás

2015.03.25. 21:51 penzkapu

Szeretem a szavakat, a szójátékokat. Kíváncsi vagyok az eredetükre. Sokszor elgondolkodom, vajon milyen történet áll mögöttük.

Ma szerda van. Szreda, szereda, középsőt jelent. Szláv eredetű. Minek a közepe? Nyilván a hét közepe. Vagyis a negyedik nap kéne legyen. Hol is kezdődik a hét? Hétfőn. Ez egyértelmű. Nézzük tovább:

Kedd. A kettő szóhoz van köze. Harmadik nincs, de van negyedik. A csütörtök. Ez a szó is szláv eredetű, és a néggyel kapcsolatos. Csakúgy, mint a péntek, ami meg az öttel.

A szombat még az Ószövetségben szereplő Teremtés könyvéből ered. Szabbat. Vasárnap pedig a vásárok napja. Illetve a keresztény egyházak Jézus feltámadását is erre a napra teszik. Az orosz nyelv vasárnapja egyértelműen ezzel függ össze – feltámadást jelent.

Rakjuk össze. Fő, kettő, középső, négy, öt, szabbat, vásárnap. Disszonáns.

Tehát kétféle hét van. Az egyik vasárnap indul, a másik hétfőn. A vasárnappal kezdődőnek valóban szerda a közepe, viszont szombatra esik (esne) az utolsó, a pihenőnap. Hacsak nem rögtön pihenéssel indítjuk a hetet!

Hú, hány történet húzódhat meg emögött! Ti mit tudtok róla?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://penzkapu.blog.hu/api/trackback/id/tr447305256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása