HTML

Pénzkapu

Ha már nagyon eleged van abból, hogy sose jössz ki a fizetésedből, és/vagy vállalkozóként kevés az árbevételed. Receptek, amikre sose gondolnál...

Nézz be a hasonló nevű honlapra is!

Címkék

Címkefelhő

Április utolsó napja

2015.04.30. 21:03 penzkapu

Ma egy kis carpe diem.

Némi variálás után úgy döntöttünk, hogy ma intézzük a heti nagybevásárlást. Mivel sokan kihasználják a hosszú hétvégét, tartottam tőle, hogy nagy tömeg lesz. Kellemesen csalódtam.

Viszonylag kevesen voltak, viszont meglepően jó volt az áruválaszték. Ki is használtuk. Vettünk pár régen nem vásárolt csemegét (pl karfiolt). Végre kezdenek lefelé indulni a zöldség- és gyümölcsárak. Ugyan még messze az igazi, de már kezd illatozni az eper.

Hazaérve beleszippantottam az orgonába. Ezerrel virágzik, és pár napon belül már kókadozni fog. Egyik kedvenc illatom, és sajnos egy évben csak egyszer, rövid ideig élvezhető. Használd ki Te is!

S végül, ismét sznúker. Már többször írtam róla, hogy micsoda agymunka! Egy idő után nagyon jól lehet élvezni a finom humorát. Ma egy ritkán előforduló jelenetnek lehettem szemtanúja.

A vesztésre álló játékos az utolsó, fekete golyó begurításával tudta volna megnyerni az aktuális partit, miután ellenfele nemrég rontott. Sikerült is belöknie, nem volt nehéz. Igen ám, csakhogy utána beesett a fehér is!

 

 

Szólj hozzá!

Tévedések a pénzről

2015.04.29. 19:03 penzkapu

Rengeteg tévedés él bennünk a pénzzel kapcsolatban. Annyira sok, hogy elhatároztam, egy egész sorozatot fogok neki szentelni. Külön-külön megnézünk majd egy sor ilyen tévedést, és pro-kontra körbejárjuk őket.

E tévedések mögött közös okok húzódnak meg. Mielőtt ezekről szót ejtenék, fölhívom a figyelmed a pénznek egy érdekes tulajdonságára: A pénzről szinte bármit el lehet mondani, meg annak az ellenkezőjét is.

Adott esetben bármelyik igaznak bizonyulhat. Egyszerűen kicsúszik a kezed közül. Semmi konkrét, kézzel fogható bizonyíték se szól egyik vagy másik mellett. Nem Te tehetsz róla, a pénz már csak ilyen. Sikamlós. Vajon miért?

Azért, mert a pénzzel kapcsolatos történésekben mindig ugyanazt a közös pontot találod - az embereket. Igen, a pénz a társadalmi viszonyok, illetve a Te kapcsolatrendszered tükröződése. Az emberi gondolkodás áll mögötte.

Maga a pénz is csupán egy gondolat, egy fogalom. Anyagiakról beszélünk, de a pénz nem anyag. Maximum a papír, amire kinyomtatják. De ma már erre sincs szükség. Simán tud önálló életet élni egy elektronikus jelsorozatban, egy bank számítógépében is. Még ebben a formában is erősen befolyásolja a gondolataidat.

Ott tartottunk, hogy a pénzzel kapcsolatos igazságok szubjektívek. Hogyan vélekedsz a pénzről alkalmazottként és mit gondolnál róla, ha Te lennél a munkahelyed tulajdonosa? Mit mondanál, ha vállalkozó lennél?

Milyen érzéseid támadnak, amikor fogyasztóként vásárolsz? Szereted-e a bankot, amikor hitelt veszel föl? Szeretnéd-e, ha Te lennél a bank tulajdonosa? (Megsúgom: Lehetsz!)

Ahhoz, hogy objektívvé tegyük, és felismerjük a szabályszerűségeit, alaposan meg kell ismerkednünk a pénzzel. Úgyhogy a következő részig hadd adjak két házi feladatot:

  1. Gondold végig, Te miért félsz a pénztől!
  2. Kommentbe írd meg, melyek a Te igazságaid a pénzzel kapcsolatban? Amelyekben szilárdan hiszel?

Szólj hozzá!

Gurítsuk a golyókat!

2015.04.27. 23:01 penzkapu

Most folyik a sznúker VB. Vajon mit tanulhatunk belőle?

Első ránézésre ez egy egyszerű játék. Be kell lökdösni a golyókat a lyukba. Ahhoz pedig nem kell más, mint jól kell tudni célozni. Ennyi. De valahogy mégsem! Vajon miért?

Például nem mindegy, hogy a sikeres lökés után következhet-e még egy. Vagyis úgy állnak-e meg a golyók, hogy lehessen folytatni. Mert ha nem, akkor az ellenfélé a terep. Ez nem jó. Hogy fordulhat ez elő?

Úgy, hogy vannak olyan állások, ahonnan nem igazán lehet begurítani a golyót. Vagy csak nem érdemes megkockáztatni, mert jó esély van rá, hogy nem esik be. Egymást is akadályozhatják a golyók.

Ilyenkor derül ki, hogy másféle lökésekre is szükség van:

  • Ami megszünteti ezeket az akadályokat.
  • Ami olyan, hogy ha Te nem is tudod begurítani a golyót, de utána az ellenfél se tudja. (Vagyis ne hagyj neki állást.)
  • Amivel nem csupán azt éred el, hogy az ellenfél ne tudjon belökni golyót, de egyáltalán ne is tudjon szabályosan lökni.
  • Stb.

Ezek rendkívül sokféle kombinációban fordulhatnak elő, és egy profi játékosnak mindet tudnia kell kezelni. Föl kell ismerni a helyzetet, és ennek megfelelően kell gurítania. És persze mondanom se kell, hogy sokszor elegendő egyet hibázni, és már el is ment a parti!

Szerintem ezek a sportolók otthon, amikor senki más nem látja, órákig gyakorolnak egy-egy fajta lökést. Valószínűleg ezért profik. Tehát nemcsak meccseket játszanak, hanem külön-külön is gyakorolják az egyes technikákat.

És amikor már jól megy, akkor tudják összekombinálni azokat. Gondolhatod, egy kiválóan sikerült gurítás mögött hány sikertelen áll.

Most képzeld el, hogy a saját háztartásodban vagy vállalkozásodban kell ennyiféle technikát bevetned!

Szóval én azt tanultam ebből a rengeteg sznúker-nézésből, hogy érdemes ezeket a technikákat először külön-külön megfelelő szintre fejleszteni.

Szólj hozzá!

Nincs problémád? Csinálunk!

2015.04.26. 22:58 penzkapu

Vállalkozóként fontos, hogy a marketingmódszerekkel tisztában legyünk. Vajon alkalmaznál-e egy olyan fogást, ami vevőként nem tetszik Neked?

A napokban jött szembe egy reklám. Lehet, hogy hatékonyan ad el, de nekem mint vevőnek egyáltalán nem szimpatikus. Mert negatívumokkal operál.

Sikeresnek gondolom magam, ezért fontos számomra, hogy ne vonzzak magam köré több negatívumot, mint ami amúgy is körbevesz. Pozitív gondolkodás ide, pozitív szemlélet oda, minden rossz hírt nem tudsz elkerülni.

És akkor most a reklámról: „Sosem tudhatod, mikor…” és itt egy rossz hír következik. Ami amúgy nincs, csupán a reklám kitalálója nem felejt el emlékeztetni rá, hogy

  • vagy már a múltban valamikor megtörtént Veled egy ilyen esemény,
  • vagy pedig valamikor a közeljövőben megtörtén... HET. (Még csak nem is biztos.)

Szuper, ugye? Örülök, hogy most épp semmi bajom, erre bejön, hogy: De igen, van! (Volt, lesz, lehet.) Csakhogy én

  • nem szeretnék emlékezni rá, hogy bármikor megismétlődhet – köszönöm, inkább arra „gyúrok”, hogy elkerüljem; illetve
  • ha még nem történt velem ilyen, akkor meg pláne!

Elhiszem, hogy reklámként az emberek többségénél hatékony ez a módszer. Hiszen sokan egyenesen szomjazzák a rossz híreket. (Másképp hogy lehetne annyi híradót eladni?) Nálam nem!

Te hogyan vélekedsz?

 

Szólj hozzá!

Mekkora szamár vagy?

2015.04.25. 22:43 penzkapu

Direkt provokállak ám! Ha még nem hallottad a kútba esett szamár történetét, röviden elmondom. Durván jó!

A gazda szamara beleesett a kútba. Szegény keservesen bőgött, míg a gazdája gondolkodott, mi legyen. Sajnos jobb ötlete nem lévén, nagy szomorúan úgy döntött, hogy a kút is öreg, a szamár is, hát 2 in 1 betemeti a kutat.

Szólt is a cimboráinak, ásót, lapátot ragadtak. Elkezdték hányni a földet a kútba. A szamár egy nagyon okos szamár volt, ezért első kétségbeesése után elhallgatott. Éberen figyelte, hova esik a föld. Ami ráhullott, lerázta magáról, és lépcsőnek használva fokról fokra feltornázta magát a felszínre.

Ami először átoknak tűnt számára, azt áldássá változtatta.

Te vajon mit teszel egy ilyen helyzetben? Hagyod, hogy maga alá temessenek a nehézségek, vagy előnyödre fordítod azokat?

 

Szólj hozzá!

Számítasz a csodákra?

2015.04.24. 21:38 penzkapu

Nem? Akkor most nagyon figyelj!

Tegnap kórházban voltam. Szerencsére kísérőként. Ilyenkor mindig viszek magammal valami olvasnivalót. Most Brian Tracy: Maximális teljesítmény c. könyve volt nálam. Várakozás közben egy nagyon jó módszerrel találkoztam benne!

Ez a módszer kiválóan használható a mindennapokban. Azon alapul, hogy bármi történik Veled, az vagy az előnyödre szolgál, vagy pedig értékes tapasztalatot nyerhetsz belőle.

Maga a módszer pedig: Kezdd úgy a napod, hogy arra számítasz, valami csodálatos dolog fog Veled aznap történni. A szerző szerint 3 napon belül garantált eredménye van!

Nem hiszed? Egy dolog miatt akkor is érdemes kipróbálni: Legalább a hangulatod biztosan jobb lesz, mint enélkül. És ez nagyon is számít!

Szólj hozzá!

Ki nem használt lehetőség

2015.04.24. 10:10 penzkapu

Valószínűleg ismered azt a mondást: „Az elmaradt haszon is kár.” Bizony ez így van! Egy háztartás, egy vállalkozás, egy ország életében sokat számít egy ki nem használt lehetőség. Ilyenből sokkal több adódik, mint hinnéd.

Mire gondolok? Talán könnyebb az országnál kezdeni. Vérzik a szívem, mikor jól képzett, kreatív, ambíciókkal teli emberek külföldre költöznek. Mert ők egy másik ország elkölthető jövedelmét gyarapítják. S ha nem gondolják meg magukat, akkor gyermekeik is.

Vérzik a szívem, amikor életerős polgárok otthon ülnek, nem tudnak mit kezdeni magukkal, mert „munkanélküliek”. Munkájuk ugyan lenne, csak a magas járulékok miatt a munkaadójuk nem tudja megfizetni őket.

Vérzik a szívem, mikor közmunkások olyan feladatot végeznek, amit megfelelő géppel jóval hamarabb és jóval olcsóbban el lehetne végezni. Mert ilyenkor nehezen megtermelt adóforintok mennek pocsékba.

(Itt családi okok miatt sajnos abba kellett hagynom, és csak most jutottam géphez. Úgyhogy folyt. köv.)

Szólj hozzá!

Lépj ki a megszokásból!

2015.04.22. 13:50 penzkapu

A mai bejegyzés arról szól, hogyan tudsz egy feladatot leegyszerűsíteni pusztán avval, hogy nem a megszokott utat követed. Ne a számolást nézd, hanem a gondolatot!

Azért, hogy a különböző kiszerelésű, csomagolású termékek ára összehasonlítható legyen, a boltokban egy ideje kötelező kiírni az egységárat. Például egy kilogrammra vonatkoztatva. Igen ám, csak ez nem mindig sikerül. Sokszor hibás a kiírás.

Mivel egész jól számolok fejben, nem mindig hagyatkozom rá. Ma jött szembe egy feladvány. Egy bizonyos tejfölből volt 350 grammos 217 forintért, és 450 grammos 288 forintért. Vajon melyik az olcsóbb?

Ezt fejben 1000 grammra átszámolni számomra esélytelen. De biztos, hogy kilóban kell őket összehasonlítani? Nem! Csak a szokás mondatja ezt velünk. Jelen esetben 1050 gramm a könnyen kiszámítható közös mennyiség.

Hiszen 450 grammnak a harmada 150, és 7-szer 150 az 1050. Mi a helyzet a 350 grammal? Az még egyszerűbb, hiszen 3-szor 350 is pont 1050.

Akkor hát 217-szer 3, az 651. 288 per 3, az 96, szorozva 7-tel, az biztosan több ennél, hiszen a 700-hoz lesz közelebb. (Mínusz 28.) Nekem ennyi elég is volt, aki akarja, kiszámolhatja pontosan is.

 

Szólj hozzá!

Hatóság vagy szolgáltató?

2015.04.21. 18:56 penzkapu

Az elmúlt napokban-hetekben több ismerősömtől is hallottam illetve olvastam panaszokat magukat hatóságnak képzelő szolgáltatóktól. Sajnos velem is történt egy s más.

A Kádár-rendszerben sokan megszokták, hogy a közüzemi szolgáltatók hatóságok. Ki vagyunk nekik szolgáltatva kényükre-kedvükre. Sajnos ez azóta nem sokat változott.

Régebben főleg az volt a gond, hogy központi szabályozás alá esett a tevékenységük. Például vezetékes telefonvonalat csak akkor kaptál, ha azt a telefontársaság (mint állami vállalat) „kiutalta” számodra. Valósággal ki kellett érdemelni.

Ma pedig – mivel a legtöbb szolgáltató monopolhelyzetben van a piacon – a verseny hiánya teszi őket olyan pozícióba, hogy sok mindent megengedhetnek maguknak. Olvastad például bármely áram-, víz-, vagy gázszolgáltató általános szerződési feltételeit?

Nem, hiszen, kötelező vele szerződést kötnöd, ha lakni akarsz.

De mi a helyzet mondjuk egy internet- vagy tárhely-szolgáltatóval? Nos, őket a mi kényelmünk és gondolkodásmódunk hozza helyzetbe.

Gondolkodásmód: Azok, akik megszokták a hatósági bánásmódot, e szolgáltatóktól is elfogadják. A kényelem pedig legtöbbször abban nyilvánul meg, hogy a hűségidő lejárta után sem kötjük újra a szerződést.

És a szolgáltatók ezt vastagon kihasználják. Nem érdemes hűséges ügyfélnek lennünk! Az újakra szinte mindig jobb feltételek vonatkoznak. Érdemes tehát adott szolgáltatónál is újrakötni a szerződést. Ezt a biztosítóknál a KGFB témában már megszoktuk.

Ne legyünk hát restek! Keressük más szolgáltatásnál is a jobb, olcsóbb megoldást! Ugyan többnyire nem nagy a verseny, de azért van választék.

És az én sztorim? Valamikor azt is leírom!

 

Szólj hozzá!

Mikor kezdődjön az értekezlet?

2015.04.20. 19:02 penzkapu

Ma egy pofonegyszerű időgazdálkodási fogást mutatok meg. Azon alapul, hogy mindent kerekítünk. Most épp 18 óra 52 perc van, de ha valaki föltenné nekem a kérdést: „Hány óra van?”, azt mondanám: 10 perc múlva hét. Hiszen nem a percet, hanem az órát kérdezte.

Házi feladat: A következő néhány napban figyeld meg, egy-egy kérdésre milyen pontossággal válaszolsz. Magad is meg fogsz lepődni! A válaszod a kérdéshez igazodik. Amilyen pontossággal van a kérdés föltéve, a válaszod is olyan pontos lesz. Legfeljebb egy nagyságrend eltéréssel.

Vagyis a „Hány méter?” kérdésre nem fogsz centiméter pontossággal válaszolni. Sokszor még deciméter pontossággal sem.

Tehát ha egy megbeszélés 2 órakor kezdődik, az kb. ¾ 2 és ¼ 3 közötti időpontot jelöl. Viszont, ha 13 óra 55-re hirdeted meg, akkor jó eséllyel el is kezdődik kettőkor.

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása